НОВИНИ

Какви са плюсовете и минусите на еврото в България?

„В момента в Еврозоната валутата се клати. Никога не е имало такъв паритет, какъвто в момента. Еврото пада с дни и то с много. Дълговата криза от 2013-2014 още не е отминала, а следващата чука на вратата. Влизайки в Еврозоната влизаме в място което е доста неустойчиво”, обяви пред Нова Нюз Григор Сарийски от Института за икономически изследвания към БАН.

„Целта е България да бъде вкарана там преди да започнат сериозните трусове и всички държави, които са извън нея, тотално да се откажат да влязат вътре“, добави експертът.

Правителството прие Плана за въвеждане на еврото в България. Става въпрос за оперативния план, който дава ясни срокове и задачи към банките, платежните и държавните институции как точно да се въведе еврото и как ще стане превалутирането и обръщането на депозити и заеми.

Виж и това:  Велоалея, та дрънка… За 50 млн. толкова

„Не съм съгласен с тази оценка. България така или иначе е направила своя исторически избор през 1997 г. да не провежда самостоятелна монетарна политика. Причината е най-вече защото през тези години до взимането на това решение претърпяваме три много тежки финансови кризи, тъй като нашият политически елит се опитва да провежда крайно неуспешно самостоятелна политика”, допълни Михаил Кръстев от Съвета за икономически и публични политики.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *