НОВИНИ

Премиерът: Отсрочката за България е факт, ще ползваме руски петрол до края на 2024 година

Премиерът на България обяви голяма новина за вноса на руския петрол.

България ще ползва руски петрол до края на 2024 година. Изключението за страната ни вече е факт и ще бъде подробно записано в детайлното заключение от заседанието на Европейския съвет, което ще бъде публикувано след 2-3 дни. Това заяви премиерът Кирил Петков преди втория ден от заседанието на Европейския съвет.

„За нас беше жизнено важно тази дерогация и хубавото е, че не е са един или шест месеца, а е до 2024, така че да можем да си оправим рафинерията без това да влияе на цената заради смяна на микса. Това дава възможност за рафинерията ни да работи и междувременно да се пренастрои за работа с друг петрол.“ – каза Петков, пише blagoevgrad24.bg.

Министър-председателят заяви, че е доволен, че шестият пакет от санкции е факт, тъй като забраната за внос на 90% от руския петрол, който в момента влиза в Европа, ще прекъсне много от финансовите потоци към Русия. Лидерите на държавите от Европейския съюз постигнаха политическо съгласие за шестия пакет от санкции срещу Русия, който включва ембарго върху вноса на 90% от руския петрол и петролни продукти до края на годината. Българският премиер Кирил Петков съобщи в Брюксел, че България ще получи изключение от ембаргото до края на 2024 година.

ЕС прие шестия пакет от санкции срещу Русия, България ще получи изключение от ембаргото. Санкциите обхващат вноса на петролни продукти по море, като временно от тях се изключват доставките по петролопровода „Дружба“ за страните без излаз на море като Унгария, Чехия и Словакия. Европейските лидери се договориха също така Съюзът да осигури до 9 млрд. евро финансова помощ за Украйна през тази година. Срещата на върха продължава и днес, евролидерите ще обсъждат цените на енергията и въпроси, свързани с европейската отбрана.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.