СВОБОДНО ВРЕМЕ

След Москвич! Ето кога излиза първият електромобил от България

В края на 2023 г. ще бъде произведен първият електромобил у нас серийно производство от германската компания Next.e.GО, която в България оперира съвместно с дружеството Адвент, което е собственост на Кирил Домусчиев. Това заяви собственикът на фирмата в специално интервю за bTV.

Първата копка на завода край Ловеч се очаква да бъде в началото на юли, а след като заработи на пълни обороти през 2025 у нас годишно компанията ще произвежда по 20 хил. автомобила годишно, допълни Домусчиев. Той посочи, че това няма да е символично събитие, а начало на истинско строителство

В момента текат последни съгласувателни процедури по инвестиционния проект, който е разработен от германски и български архитекти. Това може би ще бъде най-модерният завод за електромобили в Европа.

По думите на Домусчиев се очаква търсенето да е доста голямо. Автомобилите се очаква да намерят реализация в цяла Европа

Последно край града се сглобяха автомобили на китайската компания Great Wall. В Ловеч се произвеждаха в продължение на повече от 20 години модели на „Москвич“.

Инвестицията на Next.e.GО бе обявена миналата година от настоящия премиер Кирил Петков, който по това време беше служебен министър на икономиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.