НОВИНИ

Калина Константинова: Няма причина за оставката ми, работата е свършена

Не виждам никаква причина да подавам своята оставка, защото оставка се подава, когато работата не е свършена, каза вицепремиерът Калина Константинова пред бТВ.

В началото на седмицата вицепремиерът постави ултиматум на украинските бежанци, настанени в хотелите: напускате хотелите, или в Елхово. Във видео тя заяви, че „за наше огромно разочарование в замяна получихме масови специфични и персонални желания, които категорично няма как да бъдат удовлетворени“.

От ГЕРБ поискаха оставката й, а Константинова се извини по време на парламентарния контрол.

„Бих искала да поднеса своето извинение на онези български и украински граждани, които са се почувствали засегнати от думите ми. Това не е била моята цел“, каза тя каза от трибуната на НС.

Според нея със смяна на плана с малко повече напрежение реално задачата е изпълнена. Всички хора, които имаха нужда от подслон и храна, са го намерили, добави тя. По думите й не е грешка, че бежанци са били в началото настанени в хотели. Заявката беше, че 10 000 ще бъдат преместени.

Виж и това:  Асен Василев: Не България, а Европейският съюз трябва да се разбере със Северна Македония

„Много от тях са настанени в бази из страната, други са напуснали България, има и такива, които са осигурили сами настаняването си“, каза Константинова.

България е посрещнала бежанска вълна от над 300 хиляди души, а досега най-много е посрещала между 20 и 30 хиляди души и то в рамките на една година, по време на конфликта в Сирия. Справихме се с това у нас да няма хуманитарна криза.

Вицепремиерът допълни, че хуманитарната програма продължава. Бежанците ще могат да останат в хотелите, ако хотелиерите кандидатства. От думите й стана ясно, че към момента 24 000 души се възползват от програмата.

Относно базата в Елхово, Константинова обясни, че е било отворено точно 48 часа. Тя обясни и че в момента Българският червен кръст помага за оказване на хуманитарна помощ.

Попитана колко от украинските бежанци са останали в България през последната седмица, тя обясни, че цифрите са динамични и допълни:

„До началото от май около 50% оставаха, към края на май станаха около 30%. забелязваме същата тенденция в цяла Европа“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.