СВОБОДНО ВРЕМЕ

Българска актриса пострада от руска схема за кражба на профили в Инстаграм

Актрисата Илияна Лазарова разказа в „На кафе“ по Нова телевизия, че профилът ѝ в Инстаграм е бил откраднат от ловък измамник от Русия и разкри, че хакерската схема, която е позната от години, вече има нов и по-различен вариант. Тя първо получила имейл от името на социалната мрежа, който предупреждавал, че профилът ѝ ще бъде изтрит. За да избегне това, тя трябвало да предостави всички скрити данни и пароли. Естествено, след като това станало, паролата била сменена и Лазарова изгубила напълно достъп до страницата си.

Оказало се, че профилът на актрисата, която има доста последователи, е откраднат от руски измамник. Преди време схемата продължава с искане на откуп, за да се възстанови достъпа, но този път случаят е различен, обясни Илияна Лазарова. По нейни думи, профилът ѝ е бил продаден на руски инфлуенсъри, който след започването на войната в Украйна, са блокирани от Инстаграм. Кражбата на чужда идентичност е единствения вариант те да продължат дейността си.

Панелистът на Гала Георги Блажев, който освен като писател, активно се изявява и като инфлуенсър, коментира, че подобен проблем може да се избегне, ако имаш двойна верификация на профила си. „Много хора ще си кажат, какво толкова се оплакват, че са им откраднали профилите, но те не знаят, че това е начин за печелени на пари, който е важен са нас“, добави Блажев.

кадър Нова телевизия

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.