НОВИНИ

Агонията започва: Управляващи и опозиция се надпреварват да бойкотират НС

Докато обявяваше напускането на властта вчера, лидерът на ИТН Слави Трифонов съобщи, че слага „край на агонията“. Час по-късно съпредседателят на ДБ Христо Иванов задочно му отговори, че агонията тепърва започва.

Прогнозата на Христо Иванов се сбъдна в парламента още в първия ден след разпада на четворната коалиция. Причината е очакваната липса на парламентарно мнозинство (кворум), заради която изцяло се блокира работата на Народното събрание.

Още рано сутринта липсата на кворум забави началото на пленарния ден. Това се случи заради отсъствието на ГЕРБ-СДС от зала и някоя от опозиционните партии в НС – не е ясно дали ДПС, „Възраждане“ или пък от доскорошните коалиционните партньори от ИТН, защото не бе показана регистрацията по групи.

След като едва се намериха 121 депутати, за да започне заседанието, народните представители си дадоха две почивки – по искане на ДПС и ГЕРБ-СДС. Това допълнително допринесе за мудната парламентарна дейност, тъй като народните представители на два пъти почиваха още преди 10 ч.

След това отпочиналите депутати се заеха със създаването на временна комисия за установяване на факти и обстоятелства относно газопроводите „Южен поток“ и „Турски (Балкански) поток“ и причините за забавянето на газовата връзка с Гърция. Инициативата на ДПС бе подкрепена и комисия се създаде. Неочаквано обаче възникна проблем около чисто протоколния избор на председател на комисията. Причината са многото номинации и липсата на ясно мнозинство – парламентарните групи така и не успяха да се обединят около един кандидат.

Иван Манев, предложен от „Продължаваме промяната“ за председател на комисията, получи 103 гласа „за“, 87 „против“ и 31 „въздържал се“. Станислав Анастасов пък, номиниран от ДПС – вносители на предложението за създаване на комисията, получи подкрепа от 91 народни представители, 71 бяха „против“ и 61 се въздържаха.

Заради вота председателят на Народното събрание Никола Минчев обяви Иван Манев за избран за председател на комисията на основата на това, че е получил повече гласове „за“. Опозицията обаче възрази и настоя Минчев да анулира вота и да изберат друг. Заради казуса председателят на НС даде поредната трета почивка, по време на което да решат избран или не е Иван Манев.

В крайна сметка Минчев анулира избора на Манев и даде възможност на парламентарните групи да излъчат други номинации.

Направени бяха нови четири предложения за председател на комисията – Искра Михайлова („Възраждане“), Жечо Станков (ГЕРБ-СДС), Петър Кулински („Продължаваме Промяната“) и Рамадан Аталай (ДПС). Нито един от тях обаче не получи необходимия брой гласове, за да бъде избран начело на временната комисия.

Последва трети кръг номинации, при които „Възраждане“ предложи Георги Георгиев за председател на временната комисия, но и той не получи нужната подкрепа.

След това председателят на ДПС Мустафа Карадайъ поиска да се прекрати процедурата за избор на председател на комисията. Той посочи, че вече е избран съставът на комисията, а председателят на НС може да свика заседание на всяка комисия. Карадайъ предложи Никола Минчев да изготви проект на вътрешни правила за комисията, където да е включена точка, че комисията избира за председател някой от членовете си, и да свика първото заседание на комисията.

Това и се случи, а председател така и не бе избран. Така и една чисто протоколна процедура се оказа бойкотирана – пряк резултат от излизането на ИТН от коалицията и последвалото решение на групата да не подкрепя предложенията на ПП, БСП и ДБ.

Същият сценарий се разви и при гласуването на двата законопроекта за изменение на Закона за обществените поръчки – единият внесен от ДПС, а другият – от ПП, ИТН, БСП и ДПС. След няколко часа дебати нито един от тях не събра подкрепа, тъй като ИТН се отказаха от собственото си предложение. (Текстовете предвиждаха индексирането на цените по договори за сключени обществени поръчки. Целта бе да се разблокира работата по възложените обществени поръчки, тъй като редица от фирмите се отказват да ги изпълняват заради поскъпналите суровини. Това искане дойде от вече подалия оставка Гроздан Караджов – ИТН – б.а.)

А докато депутатите си организираха надпревара по бойкотиране на парламента става все по-ясно, че ключовите реформи и законопроекти е твърде вероятно да бъдат блокирани, а работата на Народното събрание наистина ще се превърне в агония.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *