НОВИНИ

Самолет наруши въздушното пространство на 4 държави, включително България

Малък двудвигателен самолет Beechcraft с двама души на борда е прелетял ниско във въздушното пространство на Унгария, Румъния, Сърбия и България в сряда вечерта. Самолетът е бил прехванат от унгарските военновъздушни сили, американски самолети F-16, и румънски самолети F-16, съобщиха от Министерството на отбраната на Румъния.

„Уточняваме, че въпросният самолет, който се е разходил в румънското въздушно пространство по маршрута Орадя – Карансебеш – Дробета Турну Северин, не е показал враждебно или опасно поведение. В нито един момент пилотът на самолета, обаче, не е отговорил на опитите за установяване на радиовръзка, нито пък на визуалните сигнали, предавани от прихващащия военен самолет, съгласно международните норми“, се казва в комюнике на Министерството на отбраната.

Според наличните към момента данни самолетът е излетял от района на Дебрецен, Унгария, около 17.30 ч., без да има одобрен полетен план и без да е стартирал електронните средства за идентификация от типа транспондер.

Самолетът е засечен в унгарското въздушно пространство от два военни самолета JAS 39 Gripen на унгарските ВВС в 17.38 часа. Лекият самолет не реагирал на радиоразпити или визуалните сигнали от военните самолети.

Около 17,49 ч. самолетът навлязъл във въздушното пространство на Румъния, в района на Орадя, придружен от двата унгарски военни самолета.

Виж и това:  Гроздан Караджов е депозирал оставката си

Румъния и Унгария имат трансграничното споразумение за охрана на небето. В 17.58 ч. унгарските самолети се върнали в базата, като двуместният самолет е бил поет от два самолета F-16 на ВВС на САЩ, разположени в 86-та авиобаза Фетеш, които изпълнявали патрулна мисия във въздушното пространство на Румъния.

Мисията на двата американски самолета беше сходна – радиоразпитване, визуална идентификация и ескортиране на целевия самолет. В 18.36 часа американските самолети се върнали в 86-та авиобаза, като мисията на авиополицията била поета от два самолета F-16 на румънските ВВС, излитащи от същата авиобаза.

Румънските военни самолети прихванали двуместният самолет в 18,42 ч. и продължили мисията по разпит и ескорт.

Самолетът “мишена”, който продължил да не реагира на радио и визуални сигнали, около 19.00 часа навлязъл в сръбското въздушно пространство в район между Дробета Турну Северин и Корбово. Около 19.09 самолетът “мишена” преминал във въздушното пространство на България. Двата румънски самолета F-16 изпълнили мисията си и се върнали във Фетеш около 19.46 ч.”, се казва още в съобщението на румънското министерство.

В момента българските власти разследват района на последната известна целева позиция на самолета с цел идентифицирането му и установяване на подробности. Не се споменава къде е кацнал самолета.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *