СВОБОДНО ВРЕМЕ

Малтийка откри рая в бобовдолското село Голема Фуча, не може да се насити на зеленината и спокойствието, в Банско видяла сняг за първи път

Малтийка се засели на хиляди километри от дома си в малкото бобовдолско село Голема Фуча. 33-годишната  Кристина Валетти  пристига преди няколко години, следвайки сърцето си и любимия мъж Симеон. Младата двойка има момиченце на годинка и половина – София. Репортер на „Струма” се срещна с малтийката в Голема Фуча, която бе любезна да разкаже своята житейска история, която я довела в България.

– Здравей, Кристина! Кой вятър те довя в Голема Фуча, що за  мъж е този, заради който си се преместила да живееш на хиляди километра от родния си дом в Малта и щастлива ли си тук?

– Приятелят ми Симеон е човекът, заради когото се преселих в България. С него се запознахме през 2014 г. Той работеше като барман в едно заведение в Малта, а аз бях управител. Беше ми интересен събеседник. Разказа ми за България, дотогава не знаех почти нищо за страната ви. Разказа ми за живота по време на комунизма и как живеете сега, при демокрацията. Стана ми интересно… През 2015 г. си станахме по-близки, а през 2017 г. Симеон ме доведе в България за първи път. Първата ни дестинация беше Банско. Влюбих се в този град и в Пирин, а  впоследствие и в Рила. Видях различна култура от нашата в Малта. За първи път видях сняг и беше голяма емоция за мен. При нас, в Малта, климатът е друг, има само пролет и есен. Тук имате четири сезона и е красота.

– Разкажи нещо за себе си, какъв беше животът ти в Малта?

– В Малта съм завършила за учител на деца с проблеми и съм инструктор по въздушна йога. Малта е един остров, пренаселен с много хора. На него живеят около 600 000 души, от които 20 000 са българи, предимно работят сезонна работа. И приятелят ми Симеон беше дошъл на сезонна работа. В момента е пак в чужбина на работа, но не в Малта.

–  От колко години живееш в Голема Фуча, как се справяш сама жена с малко дете?

– От 2017 г. живея в селото и съм щастлива. Не ми липсва нищо, въпреки че няма магазин. Веднъж седмично отивам в Дупница и пазарувам всичко необходимо за вкъщи. Сама отглеждам зелунчуци в градината. Съвети ми дава съседката баба Лили. Засаждам всичко – домати, пипер, рукола, моркови… каквото се сетите. Докато спи дъщеря ми, аз съм на двора и в градината. Засадила съм много цветя и обичам да си пия кафето сред цветята и природата. Малта не ми харесваше толкова, затворен си в един остров, а тук има широта, планини, зеленина… всичко е мое. Съседката баба Лили ме нуачи да обработвам градината и съм много доволна. Всеки ден ходим с детето при нея на гости. Тя се радва много на София, води я при кокошките, из градината… Детето ми трябва да живее спокойно и да познава и животинския свят. Ходим и при съседа дядо Васил. Той е сляп и му помагам да храни магарето и кокошките. Той много обича дъщеря ми. Зимата я качва на шейната и я вози по снега из двора, а тя е щастлива. Така си живеем на село, спокойно, без шум от автомобили, без много хора. В Малта като отворя прозореца, виждам само хора да щъкат нанякъде. А тук, в Голема Фуча, виждам само зеленина.

– Каза, че произвеждаш зеленчуци, готвиш ли?

– А, да, обичам да готвя. За Великден сама омесих козунак и го опекох, стана пухкав.

–  Каква  кухня харесваш – малтийска, английска или българска?

– Готвя всякакви ястия от всякаква кухня. Любимото, което приготвям, е запечен свински джолан на фурна със зеленчуци. Обожавам шопската салата.

– Спомена, че си йога инструктор. Намираш ли време с малката да медитираш и да се упражняваш?

– Не разполагам с много време покрай малката и не правя често упражнения, но обичам да се разхождам по зелените ливади около къщата ни. В Малта няма толкова зеленина, тук, докъдето ти вижда окото, все е зелено, красота.

– Все пак не ти ли липсва родният край?

– На моменти ми липсва. Там е майка ми, която ме чака да отида. През юли отлитам за Малта. Досега съм си ходила само веднъж. Детето ни се роди в Малта и на 19-ия ден след раждането му се пренесохме в  Голема Фуча.

– Малката София на какъв език я учиш да говори?

– В Малта се говори малтийски и английски.Уча детето си на български, малтийски и английски. И се разбираме добре и на трите езика. Възпитавам я да е учтива още сега, нищо че е на 1,5 г. Да казва „благодаря”, „заповядай”… това е част от елементарното възпитание на човека.

– Мечтаеш ли някога да се върнеш да живееш в родината си?

– Не! Тук, в България, ми харесва. Ще ходя на гости на майка си, когато мога. Аз свикнах да живея в Голема Фуча. Даже зная част от историята на селото. Дядо Васил ми я разказа. Защо има две села – Голема и Мала Фуча. Един баща имал двама синове. Разделил им имотите и изпратил единия да живее в горната част на имота, а другия, по-малкия, в долната част. Та за това двете съседни села носят имената Голема Фуча и Мала Фуча, завършва разказа си малтийката от Голема  Фуча Кристина Валетти.

ЙОРДАНКА ПОПОВА

В зеленчуковата градина

Баба Лили, съседката на Кристина

Слепият дядо Васил със София и шейната

Засадените лехи със зеленчуци

По време на йога упражнения

Природата, която се вижда от терасата на къщата

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *