ЗДРАВЕ

ВЕЧЕ СЪМ НА 65, А ВСЕ ОЩЕ НЕ СЪМ СТЪПВАЛА В БОЛНИЦА. ПРИЧИНАТА СЕ КРИЕ В ТОЗИ ЧАЙ

Какво знаете за обикновения риган? Казано с най-общи думи, риганът е ароматно многогодишно тревисто растение, което в диво състояние се среща край горските пътеки, пътищата и влажните места. Риганът съдържа ароматично масло, което успешно намира приложение не само в кулинарията, но и в парфюмерията. И не на последно място – в народната медицина. Именно това ще засегнем в тази статия – лечебните свойства на ригана, които са доказани през годините.

Говорейки за чая от риган, можем да посочим, че той стопира по един удивително бърз начин настинката и хремата. Пригответе 2 с.л. изсушена трева от риган и залейте с 1 чаша вряла вода. Оставете да се запари около половин час. Чаят е подходящ за консумация и при силен стрес – той успешно успокоява нервите и възстановява хармонията у вас.

В случай, че стресът пречи на съня ви, направете нещо простичко – поставете една торбичка изсушен риган до възглавницата си.

Освен че стимулира изхвърлянето на храчки и действа облекчаващо на болките в гърлото, чаят от ригaн действа положително по отношение възстановяването на женските хормони. Това е от голямо значение при менопауза.

Други полезни свойста на чая от риган са нормализиране на работата на стомашно-чревния тракт, лекуването на гастрит и язва, намаляване на газовете и спазмите в червата. Същевременно тази божествена напитка ще укрепи вашите кости и ще освежи кожата ви. Чаят от риган ще свърши чудеса и при стареене, тъй като забавя този процес на клетъчно ниво. При консумация на чая три пъти седмично, очаквайте да се подмладите с десетина години!

Специалистите са категорично, че чаят от риган помага и при други здравословни проблеми, сред които грип, синузит, астма, пневномния, кръвно налягане и сърцебиене. Също така се препоръчва при висок холестерол, артеросклероза и остеопороза, липса на апетит. Действа положително при отслабване и гъбични заболявания, както и при диабет, глисти и косопад. Лекарите го препоръчват дори при ракови заболявания,тъй като има силен антиоксидантен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *