НОВИНИ

ГЕРБ поискаха да се върнат хартиените бюлетини

ГЕРБ-СДС внесе днес в парламента законопроект за промени в Изборния кодекс, които предвиждат връщане на хартиените бюлетини, пише Offnews.

Освен това от ГЕРБ настояват Централната избирателна комисия да публикува на интернет страницата си списък с имената на лицата, извършвали дейности по техническото осигуряване и поддръжката на машините за гласуване – с посочване на адресите, номерата на секциите и номерата на устройствата.

Според законопроекта при отчитането на резултатите, след края на изборния ден, трябва да се сверяват хартиените разписки от машините и протокола от машините, като при несъответствия за действителни ще се приемат разписките. Това означава, че ако някои разписки изчезнат от урните, то тези гласове няма да се зачитат, въпреки че данните ги има в протокола на машината.

В преходните и допълнителните разпоредби се залага и промяна в Наказателния кодекс, според която ще има наказания за лицата, които по технически път преправят резултатите от избори, проведени чрез машинно гласуване.

Виж и това:   ГЕРБ внасят вот на недоверие към правителството

Преди малко повече от два месеца сходен законопроект бе внесен и от БСП, но до момента той не е разглеждан нито в зала, нито в парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси. Причината е неодобрението на коалиционните партньори, които не са съгласни с връщането на хартиените бюлетини.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *