НОВИНИ

Асен Василев праща пътните ремонти в АДФИ и в прокуратурата (ВИДЕО)

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев изпраща доклада на междуведомствена работна група, която провери възложените дейности от АПИ по договорите за текущ ремонт и поддръжка, на АДФИ, а след това и на прокуратурата, пише Offnews.

Василев даде пресконференция заедно с председателя на групата Андрей Цеков, който е зам.-министър на финансите. Стана ясно, че докладът ще бъде изпратен и на ДНСК, като инспекторите ще трябва да „проверят всяка отсечка“, както и на Народното събрание.

Вицепремиерът обясни, чеса прегледани 34 рамкови договори от 2018 г. до 2020 г. По думите му направените възлагания са около 1000 по договори за общо 3,4 млрд. ле. От тях за зимно почистване са договори за 177,5 млн. лева, за месечно поддържане – 135 млн. лева, а от 960 допълнителни извънредни възлагания, които не са публично оповестявани – общо 757 млн. лева с ДДС са за текущи ремонти.

По-рано министърът на регионалното развитие и благоустройство Гроздан Караджов обясни, че е научил от медиите, че Междуведомствената група „ще излезе със скандален доклад, че имало договори за незаконни строежи за 2,5 млрд. лева“, които аз и МРРБ сме настоявали да се платят веднага, а „добричките бели ангели“ „Продължаваме лъжата“ и Кирил Петков са ни били спрели“.

Останалите над 2 млрд. лева са за реално строителство. „2,462 млрд. лева са за прикрито строителство, което е възложено без одобрени инвестиционни проекти, без строителен надзор, без актове и протоколи и без приемателна комисия за качеството, както и без гаранции“, каза Василев.

Виж и това: Депутати от БСП и ГЕРБ за малко не се сбиха заради бюджета на НЗОК

По думите му строителството е възлагано като текущ ремонт, за да не се обявяват обществени поръчки и определени фирми да се облагодетелстват. „За да не се изготвят строителни книжа, да няма гаранция. В противен случай нямаше да правим ремонта на ремонта на ремонта“, допълни той.

Асен Василев даде и конкретни примери, като посочи, че при „превантивен ремонт“ в Смолянска област е възложено строителство за 45 млн. лева на 28 август 2020 г., а проектирането – на 5 ноември 2020 г. При друг превантивен ремонт проектирането и строителството са възложени в един и същи ден – 29 април 2020 г.

Подобна е ситуацията и с ремонт на на виадукта на магистрала „Хемус“ при 34 км – проектирането е възложено на 30 юни, а на 29 май строителството.

Вицепремиерът посочи, че при ремонт на пътя Кърджали-Асеновград е имало започната обществена поръчка, тъй като идеята е била да се използват евросредства. Впоследствие е прекратена заради липса на финансиране. Прогнозната стойност е била 28 млн. лева. През януари 2021 г. обаче е възложен ремонт като „текущ“ за 51,456 млн. лева.

Асен Василев обясни, че за ремонт на магистрала „Тракия“ по количествена сметка проектантският труд е бил 40 320 часа, като проектирането е изпълнено за 62 дни. „Това означава, че екипът трябва да е бил от 82 души, които неспирно 62 дни да са проектирали, за да оправдаят сумата от 1 млн. лева за проектиране“.

Стана ясно и че едни и същи ремонти в различни части на България са се изпълнявали за „драстично различни средства“: най-евниният ремонт е в Ловеч – 111 000 лева за километър, а най-скъпият е в Ямбол – 1,910 млн. лева за км.

Василев посочи, че цените в тези задания нямат нищо общо с реалността, а са абсолютна фантазия.

Виж и това:  Йорданова: Всички порочни практики са се случвали при последното правителство на ГЕРБ

„Всичко е било нагласяно така, че да бъдат обслужени определени интереси. Няма как да е без  умисъл и специфична цел. Или си имал документите за ремонт и не се е налагало проектирани, или си възложил строителството без проектиране. Няма количествена сметки и не е ясно как се е формирала цената“, заяви още той.

При общинските пътища също има доста нарушения, каза председателят на междуведомствената група Андрей Цеков. Той даде пример с Пазарджик, където за възстановяване на път в Пазарджик са платени 2,9 млн. лева за километър.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.