НОВИНИ

Никола Минчев: Тези, които щяха да чегъртат, сега чегъртат мен

„Оказа се, че тези, които щяха да изчегъртват, сега искат да изчегъртат мен. В такъв парламент по-добре аз да не бъда председател“.

Това заяви Никола Минчев малко преди парламентът да гласува неговата смяна, пише ClubZ.

„За мен беше чест, е и ще продължи да бъде на първо място, че влязохме тук, в Народното събрание, в храма на българската държавност. Още по-голяма чест – да ме направите пръв сред равни.

Ако председателят смята, че е начело, той не е за тази позиция. Винаги съм се стремял да подхождам с уважение към всички народни представители. Мисля, че го оценявате.

Винаги съм се старал да ви изслушвам, да ви давам думата. Такова е моето институционално разбиране и възпитание. Ние всички сме избрани от народа, това е решил народът, ние сме тук и го представляваме.

И на мен ми се е щяло нашата парламентарна група да не е 67, а 137 (толкова депутати имаше парламентарната група на ОДС по времето на Иван Костов – б.р.), но това е решил българският народ.

Дори един човек от администрацията ми каза, че съм прекалено добър за стандартите на тази институция. Това е цитат, но не съм сигурен, че е за аплодисменти.

Истинското основание да се иска моята оставка е същото, което стои зад вота на недоверие – в пленарната зала има ново мнозинство.  Влязох в политиката с желание за промяна на модела. Офромящото се мнозинство обаче твърдо ще съхрани този модел“.

Виж и това:  Христо Иванов: Какво следва после, ако вотът на недоверие мине?

Това каза Минчев. Веднага след като беше гласувана оставката му в пленарната зала настанаха няколко секунди пълна тишина и гузно мълчание откъм новото мнозинство.

„Благодаря на Никола Минчев за наистина добре свършената работа.Той успя да води този парламент. Той наистина стана днес жертва не на неговата дейност, а на една коалиция –  ДПС, „Възраждане“, ГЕРБ и останалите от „Има такъв народ“.

Когато започнахме със служебния кабинет разкрихме големите схеми. Когато спечелихме изборите, имахме коалиционен партньор, който е много зависим.  Промяната идва, стъпка по стъпка, България ще бъде различна”.

Това бяха думите на премиера Кирил Петков след като станаха ясни резултатите от гласуването.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *