НОВИНИ

Караджов прати доклада за пътните ремонти в прокуратурата

За да е ясно кой от коя страна на барикадата е, сезирах прокуратурата с доклада за пътните ремонти, обяви вицепремиерът в оставка Гроздан Караджов на заседание на парламентарната комисия по регионална политика, пише Нова.

Депутатите изслушаха представителите на междуведомствената работна група, назначена със заповед на министрите на регионалното развитие и благоустройството и на финансите. Комисията провери 906 възлагания от Агенция „Пътна инфраструктура“ по 34 договора за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа. Договорите са сключени през 2018 г., 2019 г. и 2020 г.

Регионалният министър в оставка Гроздан Караджов разпореди на ДНСК да провери на място и по документи всички проблемни пътни участъци, изредени в доклада.

Членовете на работната група препоръчват докладът да се предаде на АДФИ.

„Целта на доклада бе да помогне за разплитане на проблемите с договорите за текущ ремонт, като установи каква част от натрупаните задължения до миналата година по тях да бъдат разплатени“, обясни Караджов.

Документът обаче не дава отговор на този въпрос, а препоръчва нова работна група да се занимае с плащанията.
Това са законно сключени договори по Закона за обществените поръчки след съдебни обжалвания. Но по тях са правени възлагания над позволения от закона размер и са възлагани на фирмите основни ремонти по договори за текущ ремонт и поддръжка. Това е нарушение на законите за обществените поръчки и за устройство на територията, пише в доклада, цитиран от Караджов.

Виж и това:  Нинова: Неразбираемо е. ГЕРБ иска вот за икономика при 232% ръст

„3,106 млрд. лв. е общата стойност на тези договори. Това е и завареният дефицит в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, който съществуваше, когато поехме министерството. От тях близо 80% са приети за основни ремонти от комисията“, подчерта вицепремиерът в оставка.

„Единствената възможност за преодоляване на допуснатите несъответствия е органите на изпълнителната власт да бъдат подпомогнати от Народното събрание посредством законодателна дейност“, пише в документа. С други думи – тези обекти не могат просто да бъдат захвърлени и забравени, това ще бъде гигантска разруха и загуба на държавата. Затова тя трябва да ги урегулира със специален акт, като ги провери за качество и безопасност“, заяви Караджов.

Сред изводите е, че е необходимо ново законодателство за инфраструктурните обекти.

Според решението на Народното събрание от април тази година АПИ вече изплати половината от сумите за пътни ремонти по старите договори за текущ ремонт в размер на 656 млн. лв. Тези средства са от бюджета на агенцията за 2021 г. и остават като дефицит, защото не са предвидени в актуализацията на държавния бюджет.
Затова обещаните от правителството 500 млн. лв. за общините за ВиК и пътни проекти за тази година няма как да бъдат предоставени, изтъкна още Гроздан Караджов пред депутатите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *