НОВИНИ

Почина големият актьор Жан-Луи Трентинян

Големият френски актьор Жан-Луи Трентинян почина на 91-годишна възраст в дома си, заобиколен от своите близки, каза в изявление за АФП съпругата му Мариане Хьопфнер Трентинян, пише Нова.

Ярка фигура от света на киното, актьор със 120 филма зад гърба си, той се прочу с участието си в „И Бог… създаде жената”, пише „Либерасион”, цитиран от БНР.

Той никога не е мечтал да стане актьор, не е имал планове за кариера, но оставя своя отпечатък в историята на киното.

Жан-Луи Трентинян е роден на 11 декември 1930 г. в Пиолан, Воклюз, Южна Франция. Син на богат индустриалец, Трентинян завършва право в Екс-ен-Прованс. Актьорството започва с театрални участия през 1950 г., но талантът му не е забелязан, докато за киното не го открива режисьорът Роже Вадим.

Преследван от пресата през 1956 г. заради слухове за интимна афера с Бриджит Бардо от партньорството им в „И Бог създаде жената”, Трентинян прекъсва кариерата си и бяга в армията в Алжир. Десет години по-късно се завръща и отбелязва първия си голям успех на екрана в „Един мъж и една жена“.

Виж и това:  Караджов: Дефицитът от 3,1 млрд. лева е заварен

Участва в повече от 100 филма в роли на тайнствени образи – престъпници, самотници, ревниви съпрузи, аутсайдери. Накрая решава да отдаде предпочитание на театъра пред киното.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *