НОВИНИ

Руски военен кораб е нарушил границите на Дания в Балтийско море

Руски военен кораб, намиращ се в акваторията на Балтийско море, е нарушил на два пъти границите на Дания, съобщи пресслужбата на въоръжените сили на страната. Инцидентите са станали през нощта в четвъртък срещу петък. Заради навлизането в датски териториални води на руския плавателен съд посланикът на Русия в Дания ще бъде извикан в МВнР, пише Offnews.

„В 1.30 през нощта руска корвета е влязла в датски териториални води северно от нос Кристиансо, близо до Борнхолм. Няколко часа по-късно същият кораб за втори път е пресякъл датската граница.“ – съобщи военното ведомство в Копенхаген.

Според командването на датската армия след призоваване по радиото от страна на датски катер руската плавателна единица незабавно е напуснала датски води.

Шефът на датската дипломация Йеппе Кофод нарече инцидента „дълбоко безотговорна, шокираща и недопустима руска провокация“. В Борнхолм в момента върви празник, наречен Фестивал на Демокрацията, на който водещите датски политици държат речи. През тази година основна тема е войната в Украйна.

„Методите на сплашване не действат върху Дания.“ – заяви в профила с в Туитър Кофод и обеща незабавно привикване на руския посланик в министерството в Копенхаген.

Датският министър на отбраната Мортен Бодсков каза, че провокацията на Русия не е заплаха за сигурността на Дания, но е реакция на Русия на намерението за влизане в НАТО на Швеция и Финландия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *