НОВИНИ

Петков: Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец!

Това правителство няма да разреши да се краде от българския данъкоплатец. Тези, които са го правили по-рано, рано или късно ще стигнат до реално правосъдие. Това заяви от парламентарната трибуна  премиерът Кирил Петков в реч пред депутатите в Народното събрание, предава Novini.bg.

Той цитира мотивите на опозицията за искането на вота на недоверие и призова за разум. Премиерът опроверга и всеки един от тях, като се усъмни за реалните причини за внесения от ГЕРБ вот.

„С тези мотиви вие утре трябва да направите решение и имате реалния шанс да вкарате държавата в политическа криза по време на война“, каза Кирил Петков.

Той се обърна и към депутатите от „Има такъв народ“ „Много от вас са влезли с чисти цели и помисли и не сте предполагали, че вашите лидери ще оставят България на произвола в този критичен момент“, каза Петков.

„Сетете се за вашата клетва като народни представители. Там няма Слави Трифонов, там няма г-н Борисов, нито Доган, нито Митрофанова. Вие се заклехте в името на България. Нека тази клетва ви води във вашето решение“, допълни премиерът.

Кирил Петков отхвърли всички мотиви за вота на недоверие и ги опроверга. Той подчерта, че в ГЕРБ са наясно, че тъкмо цените на енергоизточниците са причина за привнесената в страната инфлация, но съзнателно го премълчават.

Виж и това:   „Продължаваме промяната“ поиска премахване на секретния гриф по протокола София-Скопие

Петков отчете, че правителството е успяло да осигури помощ за гражданите и бизнеса помищи, удържайки дефицита до 4.1 %, а държавният дълг намалява, като по данни на „Евростат“ България е третата държава в ЕС с най-нисък дълг. Министър-председателят определи като невярно твърдението, че държавата е останала без пари и посочи, че в резерва има 9.3 мрлд. лв. и припомни, че авторитетни финансови институции като „Фич“ и „Стандарт енд пуурс“ дават положителен кредитен рейтинг на страната ни.

Премиерът Кирил Петков бе категоричен, че мотивите на ГЕРБ не са реалната причина за внесения вот на недоверие. Министър-председателят отбеляза още, че растежът на България за първото тримесечие е 4% и дори е по-висок от този на Германия, който е 3.7%.

„Увеличихме минималната работна заплата от 670 на 710 лв. Подкрепихме младите семейства с допълнително данъчно облекчение. За първи път имаме безплатни ясли и детски градини. Продължихме програмата „Отново заедно“. Вдигнахме минималната пенсия от 300 до 370, при актуализация тя ще стане 467 лв. Това е 55% увеличение в рамките на година, което не се е случвало в последните 12 години. Средната учителска заплата ще е с 25% повече от средната в страната. Осигурихме достойно възнаграждение за лекарите – основна заплата 2000 лв., а за медицинска сестра 1 500 лв“, изброи Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.