НОВИНИ

Премиер и вицепремиер в спор при дебата: Сега ще видите, щом дърпате лъва за опашката

Премиерът Кирил Петков и регионалният министър в оставка Гроздан Караджов пренесоха размяната на обвинения и в парламента, по врме на дебата за вота на недоверие.

Караджов заяви, че отношението към ИТН като към трето качество хора, като към чалгари, е довело до разрива в коалицията.

„Сега ще видите, щом дърпате лъва за опашката“, заяви министърът в оставка.

Той за пореден път обвини Петков и заяви, че изрича лъжи, и затова реши да цитира личен разговор с него. По думите му премиерът му е казал, че не вярва, че Караджов ще открадне парите за пътните фирми, поискани с увеличението на бюджета на МРРБ.

„Не искам, ако падне правителството, да се разплаща с фирмите онзи в отсрещната сграда (Румен Радев – б.а.)“, допълнил министър-председателят.

След това премиерът Петков поиска думата, а ГЕРБ го посрещнаха с възгласи „мафия“.

Кирил Петков заяви, че много лесно е можел да осигури най-стабилното правителство. Това би било възможно само в три стъпки: Първо – правителството дава поисканите от Караджов 3,9 млрд. лв. за МРРБ, след което Тошко Йорданов забравя за Северна Македония. Второ – Бойко Борисов се обажда, разбират се да не го пипат, след което „дясната половина на залата млъква“ (ГЕРБ-СДС – б.а.). Третата стъпка, с която по думите му биха спрели обвиненията от ДПС, е да не се говори за „Магнитски“ – глобалният закон, по който е санкциониран депутатът от движението Делян Пеевски.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ поиска Петков да бъде санкциониран и го нарече „клетвонарушител, лъжец и нарушител на Конституцията“. След това Карадайъ защити съпартиеца си Делян Пеевски и заяви, че той води дела в САЩ.

Последва и изказване на председателя на групата на ПП Андрей Гюров, който призова Карадайъ да бъде наказан със забележка, а при второ нарушение – да бъде отстранен за три заседания. Това ще е удар за новосформираното мнозинство, особено на фона на предстоящото гласуване на вота на недоверие.

Десислава Атанасова (ГЕРБ-СДС) пък заяви, че дебатът е показал „лекьосаните парапети на властта“. В изказването си тя упрекна Петков, който говорил против президента. Така изненадващо ГЕРБ-СДС реши да брани Румен Радев. Атанасова нарече правителството „корупционери“.

Снимка БТА/Владимир Шоков

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.