НОВИНИ

„Продължаваме промяната“ поиска премахване на секретния гриф по протокола София-Скопие

„Продължаваме промяната“ поиска от външния министър в оставка Теодора Генчовска да премахне секретния гриф за двустранния протокол, по който преговаряха България и Северна Македония от миналата година насам, пише „Дневник“.

В съобщението си до медиите партията говори за протокола, внесен в Комисията по външна политика на Народното събрание, след като миналата седмица Франция като ротационен председател на Съвета на Европейския съюз предложи компромис, с който София и Скопие да приключат спора и да започна блокираните от България европреговори на Северна Македония.

„Министър Теодора Генчовска е входирала документите с гриф за достъп „За ползване“, което ограничава кръга на хората, които могат да ги прочетат. Призоваваме министър Генчовска да свали секретния гриф. Призоваваме също МВнР в най-кратки срокове да пристъпи към подписване на договорения от министър Генчовска двустранен протокол – очакване, публично обявено и въшния министър на Северна Македония Буяр Османи“, гласи съобщението. Вчера президентът Румен Радев поиска внимателен преглед на протокола.

Във „френското“ предложение (повече за него четете тук) се споменават „двустранни протоколи“ към Договора за добросъседство от 2017 г. между България и Северна Македония, които също трябва да бъдат отбелязани в проекта за преговорна рамка.

От коментари на българските институции се потвърждава, че предложението говори именно за тези протоколи или този протокол (в единствено число както е в позицията на МВнР, в думите на Радев и съобщението на „Продължаваме промяната“).

Виж и това:  Никола Минчев ще бъде номиниран от ПП за председател на НС

За него София и Скопие преговаряха, водени от оформения от МВнР по време на служебния министър Светлан Стоев пакет „5+1“. Това е списък с условия, актуализирали и обобщили Рамковата позиция на България от 2019 г., включително с условие за вписване на българите в македонската конституция.

Подписването му и добавянето му към договора би трябвало да е двустранната гаранция, че Скопие ще изпълни исканията на София. Европейската се състои в споменаването на протокола в преговорната рамка (а в случая на конституцията – в проектозаключенията на Съвета, тъй като според „френското“ предложение Северна Македония не може да преговаря, преди да е завършила процеса).

Външното министерство от своя страна съобщи в събота, че не могло да прати протокола в Народното събрание в петък, тъй като нямало кой да го приеме в 19 ч. То също така поиска позицията на България за всяко предложение, излизащо от Рамковата позиция (в протокола вероятно има поне едно искане, това за македонската конституция, което не съвпада с позицията), да се разглежда от Министерския съвет, а не от парламента, както реши премиерът Кирил Петков.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.