НОВИНИ

Маймунската шарка е вече у нас

Два случая на маймунска шарка са потвърдени у нас. Заболелите са мъже на възраст съответно на 41 г. и на 44 г. И двамата са хоспитализирани в лечебни заведения на територията на столицата и са в добро общо състояние, съобщиха от здравното министерство. От ВМА съобщиха, че единият пациент е при тях.

Лабораторните проби, изпратени от лечебните заведения, са потвърдени в Националния център по заразни и паразитни болести чрез специфични real time PCR анализи, пише Offnews.

Eдин от двата случаи на маймунска шарка, доказани към днешна дата в България, е открит от екипа на CheckPoint София. Той е хомосексуален.

По първоначални данни и двете лица съобщават за пътувания в чужбина в рамките на предходните две седмици – съответно в Испания и във Великобритания, без да дават информация за контакт с болни от маймунска вариола.

Епидемиологичните проучвания и по двата случая продължават.

Маймунската шарка се предава при близък контакт с инфекциозен материал от кожните лезии на инфектиран човек, както и чрез респираторни капчици при продължителен контакт лице в лице. Възможно е вирусът да бъде предаден и при използване на общо спално бельо, дрехи и тоалетни принадлежности, където оцелява за дълго време.

Виж и това:  Правителството подава оставка в понеделник

Преобладаващата част от случаите в момента са сред мъже, които правят секс с мъже (MSM), но е възможно разпространение и сред членовете на едно домакинство. Безразборните сексуални контакти се оценяват като високорисков фактор за разпространение на вируса.

В риск от тежко заболяване са малки деца, бременни и имунокомпрометирани пациенти.

Досега в ЕС няма одобрена ваксина срещу вируса на маймунската вариола, но ваксината срещу едра шарка показва ефективност срещу нея. Великобритания вече предлага ваксинация срещу маймунската вариола на бисексуални и гей мъже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *