НОВИНИ

Правителството подава оставка в понеделник

Ще подадем оставка в понеделник, няма никакъв проблем. Ще попълним документите веднага и ще подадем оставка сутринта.

Това заяви премиерът Кирил Петков от Брюксел след срещата ЕС – Западни Балкани. След подаването на оставка ще започнат консултациите с президента Румен Радев и парламентарните групи за връчване на мандат за съставяне на ново правителство, съобщава Offnews.

Петков обясни отново, че „Продължаваме промяната“ ще продължат да държат ясна линия с кого ще направят коалиция и с кого – не при връчването на мандат от президента. „Нашата основна цел е борба с корупцията, а това не може да се случва, докато имаш коалиционен партньор, който е бил част от корупцията“, каза премиерът.

По думите му е невъзможно партньор да са ГЕРБ: „Ако Бойко Борисов един ден реши да отиде на топъл остров, съм сигурен, че имаме общи европейски идеи с част от депутатите от ГЕРБ, но на този етап няма как да се случи“.

„Другото нещо, което искам да кажа е че няма как да се случи и със Слави Трифонов и с Тошко Йорданов – да са абсолютно сигурни, че ние вече, за съжаление, осъзнахме, че те са част от задкулисието, с което се борим. И там няма да направим компромис“, категоричен е той.

Виж и това:  Радев готов с кабинет, слага жена за премиер / СНИМКИ

Оставаме с възможностите за партньорите, които в момента имаме, плюс всички независими депутати, които искат да подкрепят политиката на правителството. Не бихме платили цена от сделка със задкулисието, допълни министър-председателят.

Според него ПП ще бъде с още по-силна позиция. Попитан с кои партньори вижда Продължаваме промяната, Петков отговори, че това са БСП и ДБ, въпреки идеологичните различия между тях, „но с тях се работи лесно“.

„Не сменяме формата на отбора. Отборът е в добра кондиция да продължи напред“, заяви той относно състава на кабинета.

Петков обясни, че тази сутрин е бил в „тежки разговори“ в Брюксел. „Това, което се видя, е страшно очакване, че България ще вдигне ветото. Ясно казах, че решението е на парламента и докато няма решение, няма да се промени позицията ни“, обясни Петков.

Според него част от изискванията, свързани с френското предложение са много трудни за приемане от Северна Македония, но е станало ясно, че не са само исканията на София, но и исканията на Европа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *