НОВИНИ

Трифонов не е подал задължителната декларация за имущество и интереси

Лидерът на „Има такъв народ“ Станислав (Слави) Трифонов не е подал задължителна по закон декларация за имущество и интереси, съобщи Mediapool, като се позовава на запитване по реда на Закона за достъп до обществена информация до КПКОНПИ.

Антикорупционният закон задължава всеки председател на политическа партия, която получава държавна субсидия, да подава такава декларация до 15 май. В същото време лидерът на ИТН не фигурира в публичния списък на лицата, които не са подали декларации, нито в този на лицата, които са подали. Двата списъка са задължителни за публикуване на сайта на КПКОНПИ.

Всеки политически лидер, получаващ държавна субсидия, трябва първо да подаде встъпителна декларация, в която да декларира имуществото си и да подава такава всяка година. Трифонов е бил задължен да подаде декларация в момента, в който партията му започне да получава държавна субсидия. Това се е случило за първи път след парламентарните избори през април, когато „Има такъв народ“ са втора политическа сила. Преди година лидерът на „Има такъв народ“ признава във фейсбук, че партията му получава държавна субсидия, макар и в намален размер – по 1 лев на получен глас субсидия от държавата.

Виж и това:  Други явно са дърпали конците. ИТН само изпълни “мисията“

При неподаване на декларация КПКОНПИ трябва да състави акт за нарушение на Слави Трифонов. КПКОНПИ отказа да отговори на въпросите на Mediapool дали е образувана проверка на имуществото на Слави Трифонов. Според комисията това не е информация, която се дължи на обществото по реда на закона.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *