НОВИНИ

Предателство или постижение: Реакциите след приемането на френското предложение

Съпредседателят на ДБ Христо Иванов определи приемането на т. нар. френско предложение като постижение за българската дипломация. Зам.-председателят на ИТН Тошко Йорданов се похвали, че от партията му са се оказали прави за предателството на българския интерес от страна на премиера в оставка Кирил Петков, пише Offnews.

Това са част от противоречивите реакции на дадената от парламента зелена светлина за сваляне на ветото на българското вето за започване на преговори за членство от страна на Северна Македония.

„Това предложение се базира на работата на българската дипломация, текстът беше съгласуван с МВнР“, каза в кулоарите на парламента Христо Иванов.

Той е на мнение, че така България наистина добре защитава своя интерес и използва инструментите, дадени от ЕС.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък обвини правителството в саботаж на преговорния процес по темата за европейската интеграция на югозападната ни съседка.

Карадайъ определи правителството в оставка като „функция на задкулисието“ и припомни, че веднага след гласуването на вота на недоверие към кабинета, от ДПС са внесли своето проекторешение, което бе отхвърлено в пленарната зала и на заседанието на външната комисия.

Виж и това:  Извънредно! Парламентът свали ветото на Северна Македония

Лидерът на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов триумфално обяви, че от четири месеца партията му отправя публични предупреждения, че Кирил Петков нарушава коалиционното споразумение. Действително, от ИТН много пъти чертаеха своята, вече всеизвестна, червена линия и се обявяваха против свалянето на ветото на Северна Македония.

„Делян Пеевски, до него Христо Иванов, до него Бойко Борисов, а до него Кирил Петков – заедно гласуваха нещо, което е национално предателство спрямо интересите на страната. Имаме си нова коалиция!“, обяви той.

Тошко Йорданов направи ироничен коментар по адрес на говорителката на кабинета „Петков“ Лена Бориславова и призова Кирил Петков веднага да си подаде оставката:

„Той е първият министър-председател, който продължава да стиска властта, въпреки че е в оставка. Мъжко би било веднага да я депозира… Но там има една жена с панталон – другите не са мъже!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.