НОВИНИ

Христо Иванов: ГЕРБ и ДПС изпуснаха времето да се променят

ГЕРБ и ДПС не могат да бъдат част от управленска формула. Те трябва да останат извън изпълнителната власт, с тях може да се работи тематично и да се търси подкрепа по отделни предложения. Те изпуснаха времето да се променят.

Това каза Христо Иванов, председател на парламентарната група на „Демократична България“, по БНР. Очакваме да видим каква ще бъде визията на мандатоносителя от „Продължаваме промяната“, които правят заявка за опит за съставяне на правителство. Който получи мандат, трябва да намери формулата с кого и по какъв начин ще разговаря, обясни той.

И подчерта, че влизаме в период, в който българската политическа система се състои от средни по размер политически формации, а това задава коалиционната политика като норма. „Ще трябва да се научим да функционираме по подобен начин“.

Иванов заяви, че добре за страната е да се намери работеща формула за продължаване на промяната, но без да се стига до избори, тъй като „те биха усложнили още повече конфигурацията в бъдещ парламент“. Според него „много по-вероятно е да отидем на избори“.

Иванов допълни, че приказките за празен чек за Северна Македония са празни, тъй като и решението на парламента за френското предложение, и записаните гаранции в заключенията на Европейския съвет са под условие – ако се подпише двустранния протокол.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.