НОВИНИ

Асен Василев е разпоредил проверка на договора за “златната локва”

Финансовият министър Асен Василев е разпоредил проверка на държавната финансова инспекция в Българската агенция за безопасност на храните заради договора за т.нар. “златна локва” – или съоръжението за дезинфекция на граничните пунктове между България и Турция, съобщава Булевард България.

Асен Василев е разпоредил проверка на договора за “златната локва”

Проверката е разпоредена по сигнал на депутата от “Демократична България” (ДБ) Ивайло Мирчев. Той напомня, че още през 2021 г. НАП направи проверка в дружеството “Пи.Еф.Си” ЕООД, което дезинфекцира колите от Турция. Тогава данъчните установиха, че то е обявило 32 милиона лева пари в каса, които обаче не са налични при проверка.

“Последната публично известна информация за предприетите действия на държавата по този въпрос е от миналата година. През август 2021 г. става ясно, че чрез постоянно присъствие на НАП на границата са обезпечени 1.5 млн. лева”, казва Мирчев.

По данни на министъра на земеделието, фирмата не е подавала почти никаква информация в продължение на близо 10-годишната ѝ дейност.

Т.нар. “Златна локва” беше обект на журналистическо разследване на Генка Шикерова в Антикорупционния фонд още през 2019 г.

Асен Василев е разпоредил проверка на договора за “златната локва”

Като министър на финансите в служебното правителство Асен Василев поиска от НАП проверка на фирмите с над 30 млн. лв. наличности по каса. Фирмата “Пи.Еф.Си” се появи в този списък, но първоначално отказвала да сътрудничи.

Същата година документи с оборотите им изненадващо бяха открити при обиск в село край Свиленград по време на акция на МВР срещу купувачи на гласове.

Работата на фирмата по дезинфекция не беше прекратена заради риска от блокиране на движението през границата. Около година по-късно обаче БАБХ задейства прекратяване на договора с друга компания, на която в миналото е прехвърлила част от собствените си отговорности – тази, която управлява лабораторията за фитосанитарен контрол на ГКПП “Капитан Андреево”.

Това доведе до сериозен политически скандал, от който стана ясно, че държавни служители са притискани с предложения за подкупи или с открити заплахи за физическа саморазправа. Казусът с границата стана повод и за раздора между ИТН и “Продължаваме промяната”, припомня Булевард България.

Асен Василев е разпоредил проверка на договора за “златната локва”

Източник: Булевард България

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.