НОВИНИ

Нинова разкри цялата истина за оръжията за Украйна

Днес ще ви говоря за износ на оръжия за Украйна. Защото в последните месеци тази тема беше употребана грубо и манипулативно. Знайни и незнайни герои лъжеха и манипулираха общественото съзнание. Това заяви на извънреден брифинг вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова, предаде Novini.bg

,,Президентът Радев ме призова персонално да обясня на левите хора в България как така снабдяваме Украйна с оръжие. Днес аз реших да удовлетворя този негов призив и да кажа за какво става дума“, допълни Нинова.

По думите ѝ в основата на всичко стои главният секретар на президентството Димитър Стоянов.

,,Той говори за лъжи, но днес ще ви представя истината с пълното досие за сделка за оръжие между Афганистан и Украйна, за да видите какво петно се хвърля върху президентската институция“, започна Нинова.

Това е докладна записка от главния директор на ВМЗ-Сопот до Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот. Става въпрос за сделка и доставка, сключена през 2021 г. по време на служебното правителство на Стефан Янев. Главният директор настоява да бъде променена датата и доставката – да се прехвърли през 2022 г. за Украйна, вместо за Афганистан, разясни вицепремиерът.

Вторият документ е от Съвета на директорите, който одобрява тази докладна. Така същият този Съвет подава документи в междуведомствената комисия за оръжия. Комисията обаче отказва да издаде решение, а аз като принципал на държавните дружества сменям изпълнителния директор и Съвета на директорите на ВМЗ-Сопот, уточни още Нинова.

По думите ѝ освободеният директор на ВМЗ-Сопот, предприел тази сделка, е бил назначен на длъжността от ГЕРБ през 2015 г., а Съветът на директорите в дружеството е бил назначен от служебния министър на икономиката Даниела Везиева през ноември 2021 г.

Ние свършихме своята работа – тази сделка е спряна и този Борд е уволнен. Сега питам президента – как ще изчисти това петно, което бе лепнато от главния му секретар Димитър Стоянов? Той злепостави президента и служебния кабинет в търговията с оръжия за Украйна, коментира Корнелия Нинова.

В заключение тя увери, че държавата си е свършила работата и е защитила националния суверенитет.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.