НОВИНИ

Таксиджиите с нова схема – ето как “помпат” сметките

Таксиджии в Пловдив намериха нов начин да припечелват по някой лев отгоре от клиентите си. Това гласи подаден сигнал до редакцията на “Марица”. Редовен читател ни алармира, че шофьори на жълти коли от една от водещите фирми в града под тепетата си играят с дневната и нощната тарифа, като часовникът на апарата им не отчита точното време. Така в крайна сметка клиентът е ощетен поне с левче, защото нощното таксуване се включва доста по-рано.

Читателят ни ползвал услугите на две коли в два поредни дни – петък и събота. През първия ден жълта кола е повикана на ул. “Гладстон”, до кино “Космос”, а вторият път – на мол “Марково тепе”. И двата случая заявката е дадена между 21.20 и 21.30 часа. Клиентът се качил. С поглед установил, че апаратът започва да отчита курса на дневна тарифа – 0,99 ст./км. След минута обаче машинката изведнъж превключвала на по-скъпата нощна тарифа – 1,09 лв./км, въпреки че има около половин час до 22 часа, когато тя стартира.

Платил сумата за превоза и слязъл, като си помислил, че сигурно таксиджията има проблем, който ще отстрани. На следващия ден обаче ситуацията се повторила, и то с такси на същата фирма. Читателят ни отново видял как жълтата кола тръгва на дневна, а след метри вече таксува на нощна тарифа. Попитал шофьора защо го таксуват по-скъпо, отговорът бил, че има проблем и че не го е “ощетил с милиони”.

“Не е въпросът за това дали ще платя 20, 50 ст. или лев повече, а за принципа и тарикатлъка. Те така и през деня могат да возят на нощна тарифа. Освен това тарифите съвсем не са евтини. 1,85 лв. е първоначалната такса, а в тези целодневни задръствания 10 лв. става минималната сметка”, коментира пловдивчанинът, подал сигнал до медията ни.

Проверка на “Марица” показа, че смяната от дневна на нощна тарифа става автоматично и не изисква намеса на таксиджията.

Запознати обаче коментират, че проблемът се дължи на часовника и че няма как шофьорът да не го е забелязал. “Едно коригиране на часовника на апарата излиза 20 лв. и чакане. Трябва да се скъсат пломбите, да се свери, след което апаратът да мине мерки и теглилки и отново да бъде пломбиран. Така че е по-удобно и изгодно да не го направи, а да печели на дребно”, коментират от бранша.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *