НОВИНИ

Радев: Дано премиерът е обмислил добре изгонването на 70 руски дипломати от България

Надявам се министър-председателят Кирил Петков да разполага със солидна и достоверна информация за това решение и да го е обмислил добре и като мащаби, и като последствия. Не мога да дискутирам този въпрос, защото не разполагам с необходимата информация.

Така президентът Румен Радев коментира изгонването на 70 руски дипломати от България в изявлението си пред медиите преди срещата на върха на лидерите на НАТО в Мадрид, пише “Евроком”.

“Новата среда за сигурност изисква нови подходи и решения, за да не увеличи войната в Украйна своя териториален обхват. Алиансът се връща към същинската си мисия – да бъде гарант за териториалната сигурност и суверенитета на членовете си. Това означава повишена отговорност и единство. А това от своя страна означава повишени амбиции, повече ресурси – и като национално инвестиране, и като общи разходи за отбрана”, изтъкна Радев.

По думите му България активно участва в дискусиите по новата стратегическа концепция. През 2019 г. България беше сред инициаторите на създаването на ускорителя за иновации в отбраната и на фонда за иновации на НАТО. Това ще е един от основните акценти на срещата, обясни Радев.

Лидерите ще обсъдят допълнителното укрепване на Източния фланг чрез нарастване на многонационалните бойни групи до ниво бригади. Оперативните решения тепърва предстои да бъдат взети на военно-политическо ниво.

Радев определи срещата като започваща в ключов момент при радикално променена стратегическа среда за сигурност в резултат на руската агресия в Украйна и засилена конкуренция между основните стратегически играчи на глобалната сцена.

Според него след десетилетия фокусиране върху борбата с тероризма в отдалечени региони НАТО се завръща към основната си роля – защита на суверенитета и териториалната цялост на страните членки.

Вчера генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг съобщи, че Турция дава подкрепата си за членството на Швеция и Финландия в НАТО. Трите страни са подписали меморандум в отговор на турските опасения.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *