НОВИНИ

Ивайло Мирчев: Грешка е, че не изгониха и Митрофанова

Правителството е свършило отлична работа с изгонването на 70-те руски дипломати и служители от руските дипломатически представителства в България. Единствената критика е, че не е изгонен и руският посланик в България Елеонора Митрофанова и „това трябва да стане възможно най-бързо“. Това пише в профила си във „Фейсбук“ депутатът от „Демократична България“ Ивайло Мирчев по повод вчерашното закрито заседание на парламента, на което бяха изслушани премиерът Кирил Петков и шефът на ДАНС Пламен Тончев, пише „Дневник“.

В сряда (29 юни) Митрофанова заплаши във връзка с изгонените руски представители, че правителството на Русия си запазвало правото за реципрочен и дори „асиметричен отговор“ на „крайно неприятелските действия“ на българските власти.

По думите на Мирчев подробностите, които са научили депутатите за мащаба на руската разузнавателна дейност в България и степента на проникване на руските шпионски мрежи по високите етажи на българската държава, били „притеснителни“.

„Българските служби са в тежка битка с предатели вътре в тях, които работят срещу България. Службите ни са тежко пробити и е нужна реформа за ограничаване влиянието на Путин върху тях. Изгонването на „70-те руски дипломати“ показва, че в ДАНС, МВнР (външното министерство) и МС (Министерския съвет) има хора, които работят за защита на българския национален интерес, и те трябва да бъдат подкрепени“, подчертава депутатът и допълва, че на закритото заседание е станало известно, че има достатъчно информация от специалните служби 70-те души с дипломатически статут да бъдат обявени за „персона нон грата“.

Друг извод, който Мирчев си е направил от разкритата класифицирана информация, която депутатите нямат право да разгласяват публично, е, че на заседанията на консултативния съвет по сигурност към премиера е имало поне двама представители на президента, които са били наясно с всяка стъпка по изгонването на 70-те руски дипломати и служители.

БСП разкритикуваха премиера, че еднолично е взел решението за изгонването, и с това обосноваха отказа си да преговарят с „Продължаваме промяната“ за съставяне на ново правителство, докато номинацията да го оглави е Кирил Петков. Тезата за едноличното решение се оказа неистина, защото има доклади на ДАНС и заседание на междуведомствения консултативен съвет по сигурността.

„Има всички индикации, че информация за антибългарска дейност на руските служби е имало и в предишни години. Въпросът е защо предните правителства не са взели мерки за защита на националния интерес? Планът за депутинизация на страната, изготвен от „Демократична България“, трябва да се превърне в топ приоритет за България. Това включва нулева енергийна зависимост от Путин и Русия“, настоява още Ивайло Мирчев.

Според него има високопоставени български политици, които работят за интересите на Русия, а не на България. „Тези псевдопатриоти трябва да бъдат разобличени и да поемат отговорността си пред народа“, изтъква депутатът от „Демократична България“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.