НОВИНИ

От днес България получава пълните количества азерски газ

От днес страната ни ще започне да получава целите количества природен газ по договора с Азербайджан, съобщиха за “Хоризонт” от енергийното министерство. Това обаче няма да става през българо-гръцката газова връзка, а на временната точка за доставка Неа Месемврия. Очаква се интерконекторът да бъде готов през есента, става ясно от отговора на министерството.

Според договора по-евтиният в момента газ от Азербайджан трябва да влиза в страната ни през интерконектора България – Гърция. Тази газова връзка обаче продължава не е напълно готова, а от енергийното министерство уверяват, че “въвеждането в търговска експлоатация на интерконектора Гърция-България ще бъде навреме за предстоящия отоплителен сезон, като се работи активно в посока търговската експлоатация да се случи и по-рано”.

Към момента основните строителни дейности са завършени, Успешно са преминали и първите тестове с реални количества природен газ в посока Стара Загора-Комотини. През този месец предстои преносът на газ да бъде тестван и в обратна посока.

Все още се очаква потвърждение от Европейската комисия относно сертификацията на проектната компания на интерконектора – ICGB, като независим преносен оператор, което е задължително изискване за търговската експлоатация на газопровода, както и още няколко процедури. Техният срок обикновено е 3 месеца, като се очаква в този случай той да бъде съкратен заради важността на газопровода и ползите, които ще има за българския пазар след въвеждането му в експлоатация.

Така от днес Азербайджан ще доставя в пълен обем договорените с „Булгаргаз“ количества на временната точка на доставка Неа Месемврия, а това би трябвало да се отрази още в цената на газа за месец юли.

В момента газохранилището в Чирен е пълно малко над една трета – 34,5 на сто и в него има нагнетени 190 милиона кубически метра газ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *