НОВИНИ

Първа присъда у нас по разследване на Европейската прокуратура

Първа присъда у нас по разследване на Европейската прокуратура, пише Клуб Z.

Управител на винопроизводителна компания в Пловдив е осъден на 1 година затвор и глоба, съобщиха от Европейската прокуратура.

Наказанието е за опит за измама с еврофондове за износ на вино към трети страни.

Обвиненият управител признал вината си и сключил споразумение с Европейската прокуратура, което било одобрено от Специализирания наказателен съд. Той получил присъда от 1 година затвор и три години условно, както и глоба в размер на 2000 лева.

Предотвратените щети от бюджета на ЕС са за близо 400 000 евро.

През 2020 г. компанията кандидатствала за субсидии в размер на близо 390 500 евро. Парите трябвало да бъдат отпуснати по програмата на ЕС за подкрепа за националните винарско-лозарски сектори за периода 2019-2023 г. Целта била насърчаване на износа на вино за Беларус и Виетнам от 2021 до 2023 г.

Всеки потенциален бенефициент бил длъжен да представи по три независими една от друга оферти пред Държавен фонд „Земеделие“.  При проверката от фонда установили, че две от трите кандидатстващи компании изобщо нямали оферти. И в двата случая подписите били фалшифицирани.

Случаят е докладван на Върховната касационна прокуратура. Софийската градска прокуратура е започнала досъдебно производство, а Европейската прокуратура поела случая, след като започнала работа през 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.