НОВИНИ

Румен Радев връчи на Асен Василев от “Продължаваме промяната” мандат за формиране на ново правителство

В 17.00 часа се проведе процедурата по връчване от президента Румен Радев на първия мандат за съставяне на ново правителство в рамките на 47-ото Народно събрание на най-голямата политическа група в парламента – “Продължаваме промяната”.

“Уважаеми представители на “Продължаваме промяната”, моля да обявите вашия кандидат за министър-председател”, заяви президентът Румен Радев.

Председателят на парламентарната група на “Продължаваме промяна” Андрей Гюров каза:

“Уважаеми г-н Президент, уважаема г-жо Вицепрезидент, парламентарната група “Продължаваме промяната” със свое решение номинира за кандидат министър-председател, който да получи мандат за съставяне на правителство, г-н Асен Василев”.

Президентът Радев посочи, че в изпълнение на Конституцията на Република България и в резултат на вота на недоверие от НС на 22-ри юни връчва на Асен Василев проучвателен мандат за съставяне на правителство.

“Всички знаем, че България е в политическа, икономическа и социална криза. Българите споделят основателни тревоги за растящите цени и за нарастващата неизвестност и нестабилност. А реформите и средствата по Плана за възстановяване и устойчивост чакат своята реализация. От вчера имаме и външнополитическа криза. Спомняте си, че при връчването на мандата за сегашното правителство в оставка, предупредих, че ако не се предприемат решителни реформи в съдебната система още в първите сто дни, то статуквото ще потърси своя реванш. Гражданите, обществото и институциите имат нужда от сигурност и предвидимост, от надеждна защита на обществения интерес, а това означава най-вече отговорност и усилия за съставяне на правителство, което да отговори на интересите на гражданите. Очаквам адекватни решения и отстояване на националния интерес за изграждане на свободна, демократична и просперираща европейска България”, посочи преди да връчи папката с мандата на Василев.

При получаване на папката от президента с проучвателния мандат Асен Василев каза:

“За мен това е една огромна отговорност. Мисля, че всички сме наясно, че при кризите, които България трябва да посрещне, е изключително важно да имаме кабинет. Изключително важно е също така този кабинет да работи в интерес на гражданите, а не в интерес на статуквото и той наистина да отстоява българския интерес и независимостта на нашата държавата, така както и първия кабинет на “Продължаваме промяната” го направи”.

След като получи папката с проучвателния мандат, Асен Василев има 7-дневен срок (до 17.00 часа на 8-и юли), в който трябва да представи на президента структура и състав на правителство, след което президентът Радев трябва да предложи номинирания за кандидат-премиер за гласуване в Народното събрание.

връчване на мандат ПП Румен Радев

Ако това не се случи, Румен Радев трябва да връчи мандат на следващата по численост парламентарна група – ГЕРБ-СДС, които вече обявиха, че ще го върнат. След това държавният глава ще трябва да избере трета формация, на която да даде възможност за сформиране на правителство.

По-рано през деня премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че е предложил за премиер на един следващ кабинет да бъде номиниран досегашния вицепремиер и министър на финансите Асен Василев.

В началото на седмицата държавният глава проведе политически консултации с пет от седемте парламентарни формации.

“Продължаваме промяната” и БСП не се явиха на разговорите заради актуализацията на бюджета в Народното събрание. На разговорите от ГЕРБ, ДПС и “Възраждане” се обявиха за предсрочни избори. На-добрият вариант за “Демократична България” е правителство с мандата на “Продължаваме промяната”. “Има такъв народ” пък са готови да участват в разговори за нов кабинет, но не на всяка цена.

“Потенциалът за съставяне на правителство в рамките на този парламент не е изчерпан. Ако отидем на вариант избори, преди 15 септември те не са целесъобразни. Важно е да има възможно най-голяма избирателна активност”, каза президентът Румен Радев .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *