НОВИНИ

„Продължаваме промяната“ и БСП са обсъдили и казуса с изгонването на руските дипломати

Лидерът на БСП Корнелия Нинова разкри, че в хода на преговорите за съставяне на правителство „Продължаваме промяната“ и партията й са обсъдили и казуса с изгонването на руските дипломати. Двете формации бяха на различни позиции дали това решение е правилно.

„Призоваваме дипломатите на двете страни да направят всичко възможно да не се стига до закриване на посолството и скъсване на дипломатическите отношения между България и Руската федерация, както и да се нормализира диалогът и да се възстанови диалогът между двете страни, така че да е в интерес на българския национален интерес. Това заявихме ние“, каза Нинова, цитирана от БНР.

Мандатоносителят Асен Василев каза:

„Дипломатите трябва да си влязат в ролята на дипломати, и както и г-жа Нинова каза, да работят – нашите дипломати за българския интерес, а разбира се дипломатите на Руската федерация ще работят за интересите Руската федерация. Нормализирането на отношенията минава през нормализиране на диалога и от двете страни“

Преди началото на преговорите за съставяне на правителство началникът на кабинета на министър-председателя в оставка Лена Борислава отрече да е давала указания за изгонването на 70-те руски дипломатически служители на външния министър в оставка Теодора Генчовска.

„Министър Генчовска ми изпрати писмо, след като тя беше получила доклади от ДАНС, в които се казва, че има заплаха за националната сигурност, да попита как да действа. Мисля, че гласеше: дайте ми указания по компетентност. Моят отговор беше: Министър Генчовска, моля, спазете закона и международното право, точка. Никакви други инструкции.“

Снимка: Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.