НОВИНИ

Журналист: Ако българите се впишат в македонската конституция, положението ще стане още по-лошо за тези хора

РСМ нямат истинска Конституция, те имат един устав, написан на коляно. В нея са изборени народите и националностите, които съставляват Република Македония. Сега какво – да прибавят и българите ли? Всичко, което е една нация, не може да се изброява.

Това коментира пред 7/8 тв журналистът Божидар Чеков.

Една нация е съставена не от националности, а от граждани с равни права и равни задължения. Ако там се вкарат и „българи“, тези хора ще са още по-зле, защото ще имат етикет. Били са преследвани, били са дори избивани, но са преследвани и лишени от права, защото са с български произход, посочи той.

Левски ни завеща тази Конституция – републиканската. Според нея всички имаме равни права, независимо от това каква нация и етнос сме. Всички трябва да сме равни. Ако се запишат всички малцинства в една Конституция, те се капсулират. Рано или късно има сблъсъци между тях. Не може така. Затова всички трябва да са просто граждани. Ето защо надеждата ми е във френското предложение и в написването на нова Конституция за Македония. Пожелавам на България също да си правени Конституцията и тук се минава през Велико народно събрание. Все пак и българските закони не са перфектни. Но когато човек се учи да плува, трябва да се учи от шампион, а не от тези, които се давят. В това отношение Франция и Германия са пример, посочи той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.