НОВИНИ

Филип Попов: Съставът на кабинета ще бъде обсъден с всички коалиционни партньори

Зам.-председателят на ПГ на БСП Филип Попов коментира актуалната политическа обстановка при гостуването си в сутершния блок на БНТ.

“Политиките, които обединяват БСП и “Продължаваме промяната” са борбата с корупцията, съдебната реформа, продължаване на пакета от социални мерки в помощ на гражданите и бизнеса”, заяви Попов.

Той изрази надежда, че след първите преговори с ПП дипломацията ще се задейства, за да продължи диалогът с Русия.

Приоритет за коалиционните партньори са преди всичко политиките, а хората са просто инструмент за изпълнението им, заяви социалистът.

“Без значение кой ще оглави министерството на финансите, земеделието и т.н., ако той следва политиките, които сме предначертали, няма значение. Съставът на кабинета ще бъде обсъден с всички коалиционни партньори”.

По думите му нов парламент наесен е безвъзвратно загубено време за България.

“Аз съм скептик по отношение на евентуалните възможности за следващ парламент. Той за мен ще бъде доста фрагментиран и е възможно и тогава да не се състави правителство. Влизаме в една тежка политическа спирала надолу.”

Той повтори, че в БСП не са обсъждани министерски постове. Към настоящия момент националният съвет на партията два пъти е дал висока оценка за работата на четиримата си министри в сегашното правителство. На въпрос какво ще се случи с финансовото министерство, след като Асен Василев е номиниран за премиер, Попов отговори:

“Няма пречка министър-председателят да бъде и и министър на финансите, случвало се е и в други държави. Не мога да кажа какво предложение ще направят “Продължаваме промяната” за Министерството на финансите. В първоначалния коалиционен формат всъщност това е ресор на ПП”.

Асен Василев би могъл да е по-добър премиер, ако се е поучил от грешките на Кирил Петков и на коалицията, смята Филип Попов. Като най-голяма грешка на сегашното правителство той посочи нарушената комуникация. Попов е оптимист за съставянето на нов кабинет.

Филип Попов коментира още, че протестите в Скопие показват, че френското предложение може би не е толкова лошо за България, но има какво още да се иска.

“Има някакъв напредък, но недостатъчен. Предстои в крайна сметка да видим и македонското правителство какво ще направи – дали ще го приеме или не. В България темата също остава отворена”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *