НОВИНИ

Интерконекторът Гърция-България започва работа до края на юли

Интерконекторът Гърция-България (IGB) на стойност 220 млн. евро, който ще бъде открит официално в петък в Комотини в присъствието на премиерите на двете страни Кириакос Мицотакис и Кирил Петков, ще започне да функционира до края на юли.

Това обяви гръцкият министър на околната среда и енергетиката Костас Скрекас, цитиран от АНА-МПА и БТА.

Скрекас, който говори на конференция в Атина, организирана от сп. „Икономист“, подчерта ролята на Гърция за засилването на енергийната сигурност в региона и Европейския съюз чрез инфраструктурата за втечнен природен газ (LNG), която вече е в експлоатация. Напомни и планираните нови инсталации, Източносредиземноморския газопровод (East Med), модернизирането на междусистемната електрическа връзка с България, Албания и Италия и изграждането на междусистемна електрическа връзка с Египет.

Той също така отбеляза, че терминалът за втечнен природен газ в Ревитуса вече покрива до 80% от дневните нужди на България.

180-километровият газопровод се изгражда от съвместно предприятие на българската държавна енергийна компания БЕХ, гръцката газова компания ДЕПА (DEPA) и италианската Едисон(Edison).

Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.