НОВИНИ

Германия спира изцяло покупката на руски въглища от август

Германия ще спре изцяло закупуването на руски въглища на 1 август, а на руски петрол – на 31 декември тази година, заяви германският зам.-министър на финансите Йорг Кукис, цитиран от Ройтерс и БТА.

Ключовото предизвикателство ще бъде покриването на разликата, когато ЕС се откаже от 158-те милиарда кубични метра газ, доставяни от Русия всяка година, подчерта Кукис пред енергийния форум в Сидни, организиран съвместно от австралийското правителство и Международната агенция по енергетика.

По-рано Русия доставяше 40% от въглищата и петрола, използвани в Германия, отбеляза зам.-министърът.

„Всеки, който знае историята на петролопровода „Дружба“, който беше инструмент още на съветската империя над Източна Европа, знае, че отказът от тази зависимост не е нещо просто, но това е нещо, което ще постигнем след няколко месеца“, подчерта той.

Германия подготвя с ускорени темпове терминали за внос на втечнен природен газ, който да помогне за покриването на недостига. Кукис обаче посочи, че САЩ и Катар могат заедно да доставят на Европа само около 30 милиарда кубични метра газ годишно под формата на втечнен природен газ.

„Не можем просто да си представим, че този проблем не съществува“, добави Кукис.

Той отбеляза, че Германия е фокусирана върху прехода към нулеви нетни емисии и наскоро е въвела закони, целящи ускоряване на развитието на проекти за възобновяема енергия, но газът ще бъде от съществено значение за промяната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.