НОВИНИ

Военният министър за решението на Москва да спре сертификатите на две български компании: Нищо неочаквано

Българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс” получиха санкции от Русия. Страната спря действието на техните сертификати, което по-рано бе обявено от Мария Захарова.

„Обърнахме внимание, поне според наличната информация, че редица държави от НАТО и ЕС продължават да доставят военно оборудване на киевския режим и планират да организират ремонта му в промишлени предприятия в Източна Европа. Като ответна мярка руската страна реши да спре действието на сертификатите за авиационни ремонтни компании, издадени на българските компании „Терем – Летец” и „Авионамс”, обясни Захарова.

Коментар по темата направи и българският министър на отбраната Драгомир Заков.

„Доколкото видях става дума за вертолетите, но все още нямам никакво получено официално писмо от руската страна. Това беше разпространенo от руски медии, ние депозирано официално писмо нямаме. Това не е изненада, аз като експерт съм предупреждавал по този въпрос през 2017 г. Нищо неочаквано не се случи. Това, което стана с газа, това се случи с лицензите за хеликоптерите. Това, което стана с лицензите за хеликоптерите днес, се е случвало в началото на 90-те с лицензите за малките оръжия”, коментира казуса военният министър Драгомир Заков, цитиран от Нова тв.

Според него решението на Русия не би попречило да ремонтираме украинско оръжие. „Не мисля, че ще попречи по някакъв начин. Освен това, „Терем” има достатъчно опит по отношение на тежката механизирана военна техника. Едва ли ще са ни необходими точно тези лицензи”, подчерта военният министър.

Спирането на лицензите за руските хеликоптери, коментира Заков, няма да е голям удар по нашата отбранителна способност. „Имаме необходимост от поддръжка на наличните хеликоптери, но ще търсим варианти да го правим там, където може, по начина, по който може. Очевидно трябва да се търси най-бърза замяна за тези хеликоптери. Много сме закъснели с това нещо. Това трябваше да се случи преди много години. Сега е моментът, в който трябва да се научим, че очевидно руската страна не е надежден партньор по отношение на каквито и да е било договори. И ние трябва да имаме алтернатива”, допълни още той.

кадър Нова тв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.