НОВИНИ

Радев връчва втория мандат на ГЕРБ-СДС

Президентът Румен Радев ще връчи в 11 ч днес на ГЕРБ-СДС втория проучвателен мандат за съставяне на правителство в рамките на 47-ия парламент.

В 11 ч на „Дондуков“ 2 ще отиде председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, която вчера оповести, че коалицията няма да предлага премиер и веднага ще върне мандата.

Преди връчването на третия мандат на партия по избор на държавния глава ще има консултация при президента, който очаква да чуе предложения за излизане от политическата криза в страната. След тях той може да връчи мандата на „Демократична България“, на БСП, на ИТН – три формации, които заявиха желание да го получат и да опитат да съставят кабинет.

Ако той не получи достатъчна парламентарна подкрепа, както се случи с опита на „Продължаваме промяната“, които получиха първи мандат, но го върнаха неизпълнен, президентът е длъжен да разпусне Народното събрание, да насрочи предсрочни парламентарни избори и да излъчи служебно правителство, което да управлява до конституирането на редовно. И държавният глава, и политици посочиха октомври като реалистичен месец да провеждането на вот.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.