СВОБОДНО ВРЕМЕ

Разкриха тайната: Ето как да избегнем тапите по пътя до морето

Три са основните алтернативни маршрути, които заобикалят тапите по пътя за морето това лято. Особено интензивният трафик за южните черноморски курорти превръща магистрала „Тракия“ в силно натоварена и много рискова артерия, а ремонтите допълнително забавят движението и предизвикват тапи, пише Телеграф бг.

Затова експертите по пътна безопасност препоръчват алтернативните маршрути, които на практика пестят време и нерви, а и се оказват по-сигурни.

Най-натоварено е движението докъм 20 часа в петък и неделя, когато уикенд туристите се изтеглят към вътрешността на страната. И въпреки че сме в разгара на сезона, продължават и пътните ремонти на места, което допълнително натоварва движението и нерядко напълно парализира трафика.

Вариант
Започваме от магистрала „Тракия“, където в отделни участъци се извършват ремонтни дейности и временно се затварят част от активните ленти за движение.

Прословутата отсечка между Чирпан и Стара Загора вече е изцяло обновена, но се отвориха други места, където се налагат кръпки. Движението по магистралата, особено в периода юли – август, е едно от най-интензивните в страната.

Причината е, че освен отпускари към и от морето по нея пътуват и много гастарбайтери, идващи от Западна Европа към Турция. Затова добър вариант е Подбалканският път.

Той е в доста добро състояние като цяло, слабо натоварен и ако не бързаме да стигнем за 4 часа до Бургас, пътуваме спокойно и без нерви за около 6 часа. Алтернативите, които предлага в северна посока за Слънчев бряг и Созопол, също избягват влизането в Бургас.

За най-големия ни курорт може да се използва отклонението през Карнобат, Миролюбово и Каблешково, така избягваме тапите в Бургас и достигаме до Радва, Несебър и Слънчев бряг.

Пътят е и една от алтернативите за Северното Черноморие през Дюлинския проход за Варна или пък през Обзорския проход, но там също е значително по-натоварено особено през уикендите и не е най-добрата препоръка.

На юг към Созопол, Приморско и Китен пък вариантът е да се отклоним през Камено, Братово, кв „Горно Езерово“, жк „Меден рудник” и пътен възел “Юг” на изхода на Бургас. Допълнително избягване на тапата, ако отиваме по на юг от Созопол, е вариантът през Крайморие, Маринка, Ново Паничарево, Ясна поляна и излизаме директно на Приморско към Китен и Лозенец.

Проходи
Алтернативен маршрут на магистрала „Хемус“ в посока Монтана и Видин е проходът Петрохан и пътят през Искърското дефиле.

И двете трасета са основно реновирани, с нов асфалт и не така натоварени. Забранено е и движението на тирове, което допълнително улеснява шофьорите.

По „Хемус“ в посока Варна обаче алтернативата не е особено голяма, особено заради продължаващите ремонти на тунели “Ечемишка” и „Витиня“, където лекият трафик ще преминава двупосочно в една тръба, а тировете се отклоняват по стария и разбит път през прохода Витиня. Двупосочното движение предизвиква огромни тапи, особено през уикендите.

Вариант изцяло да избегнете този маршрут е алтернативният през вече споменатия Подбалкански път или магистрала „Тракия“ и отклоняване през Рижкия проход за Шумен и Варна.

Този вариант също не е никак лош, но нека се има предвид, че през този проход се движат много тежкотоварни камиони. Въпреки че не е така натоварен, както, да речем, Хаинбоаз. Третият алтернативен маршрут вече отвежда в южна посока и води към Гърция и Бяло море.

Алтернативен маршрут на първокласния път през Владая е самата магистрала „Струма“. За съжаление тя е построена върху старото трасе на главния път Е-79 и там вариантите за заобикаляне на тапите са малко, но пък като цяло е нова магистрала и по нея това лято не се извършват сериозни ремонти, които да затрудняват движението.

Облекчение
Освен във вътрешността на страната движението по граничните пунктове също може да се облекчи откъм чакане с часове. За Гърция идеален вариант е ГКПП Илинден – Екзохи, който след пандемията отново отвори за леки автомобили.

Пътят е с повечко завои, но не е така натоварен, както е при ГКПП Кулата и ГКПП Маказа. За Сърбия идеален вариант да заобиколим ГКПП Калотина с всички чакащи там гастарбайтери е ГКПП Стрезимировци или ГКПП Връшка чука. Вярно е, че се удължава разстоянието до Ниш с около 100 км, но пък се пестят 4-5 часа чакане.

За Турция вариантите да се избегне ГКПП Капитан Андреево са през ГКПП Лесово за идващите от София и ГКПП Малко Търново за идващите от Варна и Бургас. Като цяло на по-малките пунктове трафикът е значително по-слаб и се минава понякога и за броени минути.

Най-добре тръгвайте преди изгрев слънце
Най-добрият вариант за пътуване към морето е да станете рано и да потеглите преди изгрев слънце, между 4 и 5 часа сутринта. Експертите по пътна безопасност съветват, че това е най-оптималният час, в който организмът е в кондиция. Освен това трафикът по пътищата е най-слаб.

Липсват включително и тежкотоварни камиони, защото шофьорите им предпочитат в този час да отдъхват и потеглят около 6 часа сутринта. Отделно в летните горещини температурите са най-ниски в този час и допълнително облекчават пътуването.

Така се пести и гориво, тъй като не се налага ползването на климатик. Най-хубавото е, че до нашето Черноморие, без да си даваме зор да постигаме рекорди, достигаме за около 9–10 часа. Не сме преуморени и можем директно да се настаним на плажа и да се насладим на почивката си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *