НОВИНИ

Ще успее ли реформата в КПКОНПИ да влезе поне в комисия?

Днес ще бъде направен трети опит да започне работата по реформата в КПКОНПИ.

За втора поредна седмица законопроектът за противодействие на корупцията, внесен преди повече от месец, не влиза в дневния ред на парламентарната комисия по конституционни и правни въпроси, пише Offnews.

Миналата сряда новото мнозинство бойкотира реформата в КПКОНПИ и провали кворума. Вчера, когато се очакваше втори опит за разглеждането на текстовете, подходът беше друг – забавяне на пленарното заседание, така че да не могат да стартират заседанията на комисиите. Така вместо да разгледат проектозакона за КПКОНПИ, депутатите се заеха да създават временни комисии, въпреки все по-вероятното разпускане на парламента. Идеолог на новата тактика са ГЕРБ-СДС – вносители на двете проекторешения за нови парламентарни комисии. Именно от ГЕРБ предложиха и удължаването на пленарното заседание, заради което заседание на комисия така и не се проведе, като то бе отложено за днес. (Според правилника на НС комисиите не могат да се събират, докато тече пленарното заседание – б.а.)

Реформата в антикорупционната комисия, освен ключова за обещаната съдебна реформа, е и част от Плана за възстановяване и устойчивост, като от приемането на закона зависи дали България ще получи парите от ЕС по втория транш.

КПКОНПИ – първа жертва на разкола в коалицията

След разкола в коалицията от „Продължаваме промяната“ обявиха, че една от причините за излизането на „Има такъв народ“ от властта е желанието Бойко Рашков да оглави комисията. Според Кирил Петков именно хората на Слави Трифонов са блокирали и реформата в КПКОНПИ. Отцепилият се от ИТН спортен министър Радостин Василев също потвърди, че именно съпартийците му бойкотират законопроекта за КПКОНПИ.

Непосредствено след като Слави Трифонов „сложи край на агонията“, от ПП внесоха законопроекта и предложиха Рашков. Новото мнозинство опита да блокира и този процес, като бойкотира кворума на няколко пленарни заседания, на които трябваше да бъде даден старт на реформата в антикорупционната комисия.

Законопроектът, иначе консенсусен за трите останали в досегашното управление формации, скара ПП, БСП и ДБ. Причината – левицата и десните се обидиха, че не са сред вносителите. Председателят на правната комисия Милен Матеев (ПП) отговори на това недоволство с извинение и благодари на колегите си от „Демократична България“ и БСП за съвместната им работата по законопроекта. Той добави, че вносители са само ПП, защото е трябвало да реагират и максимално бързо да внесат промените.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.