НОВИНИ

Антикорупционната комисия в НС изслушва Гешев за снимките на Борисов

На извънредно заседание днес парламентарната комисия по превенция и противодействие на корупцията ще изслуша главния прокурор Иван Гешев за снимките с кюлчетата и пачките на Бойко Борисов.

Освен Гешев в комисията ще слушат и евродепутатите Елена Йончева и Цветелина Пенкова, както и журналистите Атанас Чобанов („БиволЪ“) и Иван Бакалов (e-vestnik.bg).

Поводът е изявлението на Томаш Здеховски относно петорна експертиза, извършена от българската прокуратура и изпратена на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент.

Преди два дни Здеховски заяви, че петорна компютърна експертиза на снимките и видеото с бившия премиер Бойко Борисов с кюлчетата и парите, заснети в резиденция „Бояна“, показва, че те са били манипулирани.

Той очаче се позовава на информация от българската прокуратура, а не на резултати от някаква експертиза. По-късно говорителят на главния прокурор Сийка Милева отказа коментар, като обясни пред бТВ, че става въпрос за служебна комуникация между българската и европейската прокуратура. Правосъдният министър Надежда Йорданова коментира след заседание на кабинета в оставка, че във ведомството й не разполагат с експертизата, Гешев е намерил за необходимо да информира ЕП, но не и българските депутати.

В сряда вечерта обаче Клаудио Манда – евродепутат и говорител на групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент заяви, че „няма позиция на Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, която казва, че обвиненията и снимките от дома на г-н Борисов са манипулирани или фалшиви“.

„Това, което групата на ЕНП се опита да внуши тази сутрин, е ясен удар върху авторитета на ЕС. Ние не можем и няма да позволим Европейският парламент да служи на личните интереси на г-н Борисов“, добавя той.

В четвъртък пред OFFNews Томаш Здеховски обясни, че констатациите за снимките в София са на българската прокуратура, а евродепутатите само са приели за сведение писмото от Прокуратурата на Република България. Здеховски предостави и пълния текст на писмото, изпратено от България.

Не е ясно дали Гешев ще се яви на изслушването, тъй като има вероятност да е излязъл в отпуск, съобщиха източници на OFFNews.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.