НОВИНИ

ИТН не предявиха претенции за премиер пред президента

ИТН са на консултации при президента днес.

“Вярваме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има кабинет, и то от тези четири партии”, подчерта Тошко Йорданов. Президентът Румен Радев седна на масата за консултации с представители от ИТН. В президентството пристигнаха Тошко Йорданов, Ива Митева и Станислав Балабанов, предава Нова тв.

“Решение на вашата партия беше да напуснете правителството, което изправи 47-ото НС пред необходимостта или да излъчи ново мнозинство, или да отидем на нови избори. Затова е важно да споделите каква е вашата позиция по отношение на усилията за създаване на ново управленско мнозинство, около какви приоритети виждате сформирането на ново правителство, към кои политически формации сте отворени за диалог, поддържате ли червени линии, имате ли забранителен списък с имената по отношение на едно ново управление?”, попита президентът Радев в началото на разговорите.

“Нямаме претенции премиерът да е от ИТН. Ние сме политическата сила, която напусна правителството, както много добре заявихте г-н президент. Но точно вие много добре знаете, че един от нашите коалиционни партньори наруши коалиционното споразумение и решението, което взехме всички тук при вас на КСНС. Така че – неспазването на националните интереси доведе до текущата ситуация. Ние винаги сме смятали, че първо политическите обещания трябва да се спазват, и второ – националните интереси са над политическите пристрастия и ангажиментите, поети към други държави”, заяви Тошко Йорданов.

По думите му от ИТН вярват, че с оглед ан кризисната ситуацията е най-добре да се сформира правителство. “Ние като политическа партия смятаме, че е по-добре в тази кризисна ситуация да има кабинет, и то от тези четири партии. Имаме различия и разминавания, но те са по-малки от общите ни цели. С ГЕРБ и ДПС нямаме допирни точки”, подчерта той.

И допълни: “Би трябвало да се структурира евентуално самата коалиция по доста по-практичен и човешки начин, в който да няма издаване на заповеди, а да има партньори. Тъй като основната причина да се разпадне коалицията, се казва Кирил Петков и Асен Василев, би било добре – ако е възможно, политическите лидери да отстъпят малко по-встрани. В тази ситуация може да дойде едно правителство, в което да бъдат изтикани напред в изпълнителната власт хора, които са по-скоро експерти, отколкото политически лица. До тази криза се стигна заради политически проблеми”.

Снимки Булфото, архив

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *