НОВИНИ

Христо Иванов, ДБ: Възстановяването на мнозинството е тънка бродерия

Ако ДБ получи третия мандат за съставяне на правителство, ключовото нещо ще бъде диалогът и слушането какво казват всички останали, това заяви съпредседателят на коалицията Христо Иванов след консултациите при президента Румен Радев. „Ще сведем до минимум условията, които ще поставим. Политическата класа много се увлече в червени линии”, каза той.

„Българската политическа класа се отучи да се фокусира върху приоритети, отучи се да търси допирни точки. Популизмът в такава степен взема връх, че практически застрашава парламентарната демокрация, а ние трябва да я спасим”, добави Иванов.

Той заяви, че формацията е готова да преговаря за ново правителство и без да получи мандат. Иванов декларира и възможността да се търси компромис между заявките за по-партиен и по-технократски състав на Министерски съвет.

“Напълно валидни са притесненията, че залитането към твърде експертна селекция създава риск от неясна политическа отговорност. Ще трябва да обсъдим плюсовете и минусите и да намерим някакъв междинен вариант”, каза Иванов, като припомни, че в досегашния кабинет “Демократична България” не изпрати партийни лидери.

“Възстановяването на мнозинството е тази тънка бродерия, която трябва да изплетем. Държим и се опитваме да внушим да се направи крачка страни на позиции, или по-скоро на тон на говорене. Защото дължим успокояване на страната и обществото пред опасността от поредица от кризи”, добави той.

кадър bTV

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.