НОВИНИ

Министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова: Тежестта на корупцията е по-малка

По думите й, борбата с корупцията не е еднократен акт, тя изисква усилия, тя не е пиар акции и арести, тя е повече прозрачност.

В България се диша по-леко, тежестта на корупцията е по-малка, каза по бТВ министърът на правосъдието в оставка Надежда Йорданова.

Според нея, по някои важни въпроси управлението загуби темпо. Развитието на процесите показва, че сред причините е една „тиха съпротива“ от страна на различни членове и представители на коалиционните партньори. Когато антикорупционното законодателство влезе в Народното събрание (НС), ИТН спряха да идват в парламента, каза Йорданова.

По повод на втория годишен доклад за върховенството на закона в ЕС, Йорданова каза, че за пореден път стигаме до сърцевината на проблема – ефективността на работата на прокуратурата. Трябва да има ефективен механизъм за носене на отговорност от страна на главния прокурор. Каквото и да говори Гешев, прокуратурата на Република България е пирамидална структура; на върха й е главният прокурор, посочи Йорданова. Всяка стъпка да търсим повече отчетност минава през много битки, каза тя.

Надежда Йорданова отбеляза, че се работи по законопроект за разследване и търсене на отговорност на главния прокурор. По план той трябва да е действащ през следващата година, но обсъжданията с Венецианската комисия трябва да започнат сега.

По повод на казуса със снимките, за които се твърди, че са от спалнята на бившия премиер Бойко Борисов, Йорданова посочи, че Гешев дължи отчетност на НС, но вчера се е случило обратното. Имаше пореден отказ да се отговори на точни и ясни въпрос. Не става ясно петорна експертиза ли има или пет отделни експертизи, заяви Надежда Йорданова.

Какъв ВСС ще имаме през следващите пет години е проблем, който парламентът трябва да реши. Разговори за персонален състав на правителство към този момент няма, каза Йорданова.

кадър: Бтв

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.