НОВИНИ

Цонева, ДБ: От утре отговорността за съставяне на кабинет е на БСП

„От утре отговорността за съставяне на кабинет е на БСП”. Това каза в предаването „На фокус“ по Нова ТВ с Лора Крумова Антоанета Цонева от „Демократична България“. По думите ѝ сега БСП ще трябва да препотвърдят своите заявки, че ще бъде излъчен премиер от най-голямата политическата партия и че ще ползват програмата, съставена от трите формации за първия проучвателен мандат.

Цонева каза, че не е била изненадана от съобщението за връчване на мандата на БСП. „Вариантите бяха или ние, или БСП. От този момент нататък нашата позиция е, че ние оставаме в режим на диалог с формациите, с които бяхме в коалиция до момента”, посочи тя.

По думите ѝ третият мандат е кризисен и не е уместно „да се задълбава в разделителните линии“. „Стилът на тези преговори, изходните точки, условията, предусловията – оттук нататък всичко е в ръцете на мандатоносителя БСП как ще успеят да разгърнат тази колода от различни възможности, така че да постигнат съгласие“. Цонева припомни, че моментът е кризисен: „И ако ние казваме от ДБ, че е много важно да има управление, то е,защото трябва да отговори на кризата“.

„Премиерът, условията, програмата и времевата рамка оттук нататък трябва да бъдат поставени на масата от мандатоносителя”, допълни депутатът и подчерта, че според ДБ е уместно да се търси управление до началото на 2024-та. „За нас като политическа сила е важна да се случи дълбоката евроинтеграция на България – приемане на еврото и влизане в Шенген”.

Кадър БТВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.