НОВИНИ

ДБ се зарече да не допусне човек на ДС да оглави КПКОНПИ

Отпадането на условието кандидатът за шеф на КПКОНПИ да няма принадлежност към Държавна сигурност, гласувано от парламента при определянето на правила за избор за ръководител на антикорупционната комисия, вкара в обяснителен решим “Демократична България”.

На спешен брифинг в кулоарите на НС председателят на ПГ на ДБ Христо Иванов обяви, че формацията няма кандидат. Той нарече “лъжи и манипулации” обвиненията на опозицията от ГЕРБ-СДС, че демократите са проспали възможността да отхвърлят тази възможност.

“Дори не си бяха направили труда, решавайки, че ще правят пропаганда от тази работа, да направят едно юридическо издържано предложение”, изтъкна Христо Иванов.

И допълни, че проверки на кандидатите за КПКОНПИ ще има – “не по силата на това, което ще бъде записано в тези правила, а по силата на общите изисквания на закона”. След което декларира, че ДБ няма да гласува за хора, които бъдат обявени от компетентната комисия за принадлежност към тоталитарните служби.

“Ние от “Демократична България”, нашите народни представители, нашата парламентарна група, ще бъдем този гарант за това, че следващият шеф на КПКОНПИ, който ще бъде избран, няма да бъде свързан с Държавна сигурност. Защото при извършената проверка на кандидатите, които и да са те, ако има такъв, ние няма да гласуваме за него”, бе категоричен и другият съпредседател на ДБ Атанас Атанасов.

“Цял ден “атакуваха” Бойко Рашков и аз не знам дали той ще бъде кандидат. Трябва да бъде внесен по съответния ред. Като го внесат, да го проверят, и ако Бойко Рашков е бил свързан с Държавна сигурност, няма да бъде шеф на КПКОНПИ с нашите гласове. Това е!”, подчерта Атанасов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *