НОВИНИ

Финално: Европрокурорите у нас ще могат да действат независимо от Гешев

Депутатите окончателно приеха законодателни промени, с които се създава независима от българската прокуратура и съответно от главния прокурор Иван Гешев администрация за европейските делегирани прокурори у нас.

От 140 гласували народни представители, “за” бяха 114, “против” – 25, само един депутат се въздържа. Подкрепата за законопроекта на Министерския съвет дойде от досегашните коалиционни партньори, като за пръв път от седмици насам ПП, ДБ, БСП и ИТН гласуваха в синхрон и подкрепиха законовите промени. От опозицията гласуваха против.

По този начин делегираните европрокурори се обособяват в самостоятелна организационна структура, получават собствена сграда и администрация, а Европейската прокуратура следва да оправомощи един от българските делегирани европрокурори за ръководител на новата структура.

Стъпка към независима от Гешев структура на европрокурорите

Според приетите на второ четене промени в Закона за съдебната власт, Закона за специалните разузнавателни средства и НПК изрично се урежда правото на европейския прокурор и европейските делегирани прокурори да използват специални разузнавателни средства и да използват събраните чрез тях данни и веществени доказателствени средства по дела от компетентността на Европрокуратурата.

Финансовите средства за осъществяване на дейността на европейските делегирани прокурори ще се осигуряват от бюджета на съдебната власт.

Прокуратура в прокуратурата?

Според депутата от ГЕРБ Бранимир Балачев този закон цели да създаде прокуратура, различна от националната – “прокуратура в прокуратурата”. Крум Зарков отговори, че законът ще направи така, че европрокурорите да работят самостоятелно от българската прокуратура и затова има изключителна важност.

Бранимир Балачев все пак продължи да настоява, че идеята на МС е противозаконна. По думите му европейската прокуратура няма право да иззема ролята на българската. “Никъде не съществува такова чудо, каквото ние се опитваме да създадем!”, каза той.

“Каква сграда ще правите за 6 човека плюс един съдия? Как ще променяме камара закони заради тях, не си давате сметка какво правим!”, недоумяваше Балачев.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова, която също присъстваше на дебата, го поправи, че българските делегирани европрокурори всъщност са девет и че днес главният европрокурор Лаура Кьовеши поиска определянето на още 6 прокурори в България, предвид тяхната голяма натовареност.

Правосъдният министър Йорданова обясни, че законопроектът спазва препоръките на европейската прокуратура.

Явор Божанков (БСП) подчерта, че йерархията на българската прокуратура е проблемна и главният прокурор има “твърде много правомощия да се меси”.

Петър Петров (Възраждане) е на мнение, че мотивите на законопроекта са абсурдни. Той директно обвини Божанков, че не може да говори по темата, тъй като “надали някога изобщо е виждал прокурор на работа”. Според Петров с този законопроект се демонтира самостоятелността на българската прокуратура.

В крайна сметка след близо 3 часа дебати в пленарната зала депутатите приеха законопроекта на второ четене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *