НОВИНИ

Полша се въоръжава! Купува танкове, гаубици и изтребители

Полският министър на отбраната Мариуш Блашчак обяви, че е подписал договорите по сделката за въоръжаване с Южна Корея. Полша си вади уроците от руското нападение над Украйна, каза Блашчак. „Времето ни притиска, трябва да въоръжим полската армия“, допълни военният министър, разказва „Дойче Веле“.

Голяма част от оръжията ще бъдат доставени още тази година

Сделката предвижда Полша да получи около 1000 танка, 650 гаубици и 48 изтребителя. Първите 12 изтребителя FA-50 трябва да бъдат доставени през 2023 година и да заменят старите съветски машини. Южнокорейският оръжеен концерн Korea Aerospace Industries обяви, че постепенно ще прехвърли производството на изтребителите FA-50 в Полша.

Полша първоначално ще получи 180 бойни танка K2 от компанията Hyundai Rotem, като първите от тях ще бъде доставени още тази година, става ясно от медийни публикации. Вторият транш ще включва 800 танка, някои от които ще бъдат произведени в Полша. Освен това през 2022-а полската армия ще получи 48 самоходни гаубици К9, които ще заменят оръдия, предадени на Украйна. През 2024 година ще започне доставката на още 600 гаубици, а от 2026-а те ще се произвеждат в Полша.

Подробности за стойността на сделката не бяха разгласени. Но според различни съобщения от Южна Корея става въпрос за няколко милиарда долара.

Полски войници на границата с БеларусПолски войници на границата с Беларус

Целта е възпирането на руската агресия

Полша е един от най-големите поддръжници на Украйна и се въоръжава сериозно, за да се подсигури срещу заплаха от Русия. В последните месеци страната поръча над 300 американски танка, зенитно-ракетни системи от европейския консорциум MBDA и над 30 военни хеликоптера от Италия. Още миналата година, преди Русия да нападне Украйна, Варшава започна значително да увеличава броя на войниците си. Ако искаме да избегнем най-лошото – войната, трябва да следваме старото правило за възпирането, обосновава решението тогава Ярослав Качински, лидер на управляващата партия „Право и справедливост“.

Междувременно планираната размяна на оръжия с Германия все още не се е случила. Тя предвиждаше Полша, както и други източни държави, да предоставят старите си съветски оръжия на Украйна, а в замяна Берлин да им достави модерно западно оборудване. Президентът на Полша Анджей Дуда многократно обвини германското правителство, че не спазва обещанията си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.