НОВИНИ

Властите претърсват българския културен център в Битоля

Комисията за предотвратяване и защита от дискриминация на Северна Македония ще прави обиск на Българския културен клуб „Иван Михайлов“ в Битоля, съобщи БГНЕС. Официално писмо за това е било връчено днес на председателя на сдружението Любчо Георгиевски, пише Offnews.

В него се казва, че на 4 август 2022 г. от 12:00 ч. ще бъде направен оглед на помещенията на културния център и се отправя предупреждение, че на длъжностните лица трябва да бъде осигурен достъп до тях.

В писмото се уточнява, че съгласно Закона за предотвратяване и защита от дискриминация комисията може да извърши преглед на документацията и на помещенията, както и да изиска и да прибере копия от документи, свързани с конкретен случай и дискриминационни практики, зачитайки правото на личен живот.

Откриването на Българския културен център „Иван Михайлов“ в Битоля през април предизвика вълна от негодувание сред македонския политически елит, който обвини България в провокация заради неподходящия избор на име на клуба. Редица политици и общественици дори призоваха да се суспендира Договорът за добросъседство и сътрудничество.

На 21 април, само седмица след отриването му, премиерът на РСМ Димитър Ковачевски заяви, че до дни ще станат известни стъпките, които евентуално ще се предприемат във връзка с регистрацията на гражданското сдружение „Ванче Михайлов“ и откриването на културния център с това име в Битоля. Преди това ще бъдат разгледани всички аспекти на този въпрос, след което ще се вземе решение за по-нататъшни действия.

Според него събитието по откриването на този център е „нещо повече от провокация, тъй като разбуни духовете от миналото, защото става въпрос за личност, която е била сътрудник и на Хитлерова Германия, и на Италия на Мусолини, както и на Независимата хърватска държава на (Анте) Павелич”.

Няколко месеца по-късно, в ранните часове на 4 юни певецът Ламбе Алабаковски подпали входната врата на българския клуб „Иван Михайлов“, а президентът Стево Пендаровски и премиерът Димитър Ковачевски заявиха, че осъждат този акт на агресия. Няколко дни по-късно Алабаковски беше задържан, след като сам се яви в полицейското управление на града, но много бързо беше пуснат на свобода.

По време на антиеворпейските и антибългарски протести в началото на този месец Алабаковски беше сред основните оратори. Той изгори демонстративно „Договора с България, Преспанското споразумение и френското предложение“, които според него били равностойни на фашизъм.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.