НОВИНИ

Кирил Петков: 12 години ГЕРБ работи скрито за „Газпром“

Премиерът в оставка Кирил Петков заяви, че се очаква до края на август да е завършен документално с акт 16 интерконекторът с Гърция и Българлия да почне да получава по-евтин газ.

„Имаме съществен напредък по финализиране на документалната част за интерконектора с Гърция. Вече имаме акт 14, като компания, която ръководи проекта, е поела ангажимент да подсигури акт 15 и акт 16 до края на август. Цената на газа пада допълнително, когато имаме акт 16. Ползите от интерконектора с Гърция ще се усети от всеки български гражданин и ще се отрази пряко на цената на живота точно когато идва зимата“, заяви на брифинг Петков, цитиран от „Бългаерия Он Еър“.

„През последните 12 г. бяхме свидетели на политическото нежелание на ГЕРБ да реализират този проект, което е било изцяло в интерес на „Газпром“. Скрито са работили за интереса на „Газпром“ през всичките тези години“, настоя той.
Петков изтъкна, че азерският газ е в пъти по-евтин, а правителството му е доказало, че проектът може да бъде довършен за 6 месеца.

Ако не се стигне до акт 16 следващия месец, това ще означава, че сме се върнали в годините, в които националният интерес не е водещ. Вярвам, че това няма да бъде така“,
„От 1 октомври ще има осезаемо намаляване на цената, ще бъде използвана ефективно гръцката връзка. Проектът е важен за целия регион“, каза на свой ред министърът на енергетиката в оставка Александър Николов.

Снимка: Булфото

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.